15 november 2011

En kväll med givande samtal

I kväll var det dags igen. Jag har besökt Alunda mellan Östhammar och Uppsala för att knacka på dörrar och prata med människor. Jag har både gjort och bloggat om det tidigare, och det är lika trevligt varje gång. Samtal en helt vanlig vardagskväll med människor som för inte allt för länge sedan kommit hem från jobbet (eller människor med skiftarbete som är på väg till sitt arbete), och som trots mixande mned livspusslet sätter av en kvart för att prata - det är kvalitetstid i en politikers vardag.
De människor vi pratat med i kväll och tidigare kvällar denna höst har en helt annan historia att berätta jämört med den "verklighet" som för oss som är djupt involverade i politiken oftafyller dagarna. Det får mig att fundera mycket över vilka som är viktigast att tala med, varifrån vi får vår energi och var vi kan hitta inspirationen och idéerna för att utveckla den moderata politiken och göra Sverige till ett bättre land att leva i. För alla.

Den politiska debatten blir sä lätt en debatt om just politik. De frågor som engagerar människor i vardagen är ibland långt ifrån desamma som de sopm debatteras politiskt. Att kvalitén i välfärden engagerar människor råder det inget tvivel om; det må vara äldrevård, busstrafik eller skolan. De som betalar skatt och röstar i val ställer högst berättigade krav på den välfärd som är politikens mest centrala uppgift. Därför känns det också bra att kunna berätta om vårt arbete just för att förbättra välfärden.

Vad är det då människor inte är så intresserade att prata om? Tja, vad sägs om följande lilla lista: vem som skickat SMS till vem, vad moderaterna gjorde för hundra år sedan, ideologiska motiv för att ta heder och ära av statsministern och vems fel det möjligen kan vara att det ändå finns brister i samhället och i välfärden. De människor jag träffat i kväll och andra kvällar är mer intresserade av att få veta vad vi tänker göra för att förbättra än av vem som möjligen är orsaken.

Här ligger kanske den viktigaste uppgiften för oss i nya Moderaterna. Vårt politiska arbete måste börja med att lyssna, lära av människors vardag och att dra slutsatser - politiska slutsatser - av det vi hör och ser. Föreställningen att vi kan utveckla politiken genom att bara prata politiker emellan är kanske den viktigaste orsaken till att engagemanget och intresset för partipolitiskt arbete har minskat så drastiskt på senare år.

Vår politik tar sin utgångspunkt i människors vardag, inte i högtravande politiska program eller motståndares hånfullheter över den politik vi för. Jag vet inte om det är just därför det är så roligt att arbeta med politik i vardagen - och så oerhört givande att samtala med människor om den vardag vi formar tillsammans.

1 kommentar:

Leif Ekstedt sa...

Det är utmärkt att Landstingets ledning reser ut och samtalar med sina väljare. Har Ni svarat på dagens UNT- förstasida.
Kvalitet blir VIKTIGARE vid vårdupphandling. Skall man läsa det som om vårt Landsting har jobbat efter principen billigaste möjligt.
Jag tror naturligtvis inte det - men känslan av att kvalitetskravet varit för litet i fokus.