10 januari 2014

Tro't om du vill

Krigets första offer är sanningen, heter det ju. Det offret har nog redan fallit i den valrörelse som nu är i full gång. De sociala medierna har vid det här laget redan en tid varit ett prima exempel på hur sant det i sin tur är.

Det är lätt att gå vilse i de sociala mediernas djungel av missförstånd, satir, rena falsarier och mer eller mindre äkta "avslöjanden". Saken blir knappast enklare av att även etablerade medier (som emellanåt av någon anledning kallas för "gammelmedia") går i fällan.

Låt mig ta några få exempel.

Skrönan om Carema och vägningen av nerkissade blöjor mötte jag så sent som i går kväll på Facebook. I själva verket är det sedan länge klarlagt, att alla verksamheter som använder inkontinensskydd väger dem för att kunna använda den rätta kvalitén. Carema gjorde alltså samma sak, och av samma skäl, som offentliga äldreboenden och andra vårdinrättningar gjort i åratal. Vän av ordning måste då fråga sig om de som framhärdar med att påstå att "Carema väger kissblöjor för att spara pengar" har gått på en vandringssägen, om de mot bättre vetande tror på vad de säger - eller om de helt enkelt medvetet ljuger? Frågan är också vilket av de tre alternativen som är värst.

Ett annat aktuellt exempel handlar om hur ett medium slarvar med källkollen - och den felaktiga uppgiften sedan sprids i andra media. I helgen rapporterades om "färska siffror från SKL" som sades peka på långa väntetider till barn- och ungdomspsykiatrin. Eftersom jag själv kollar SKLs aktuella siffror för bara några dagar sedan, så blev jag lite förundrad. Jag visste också att vårt landsting låg betydligt sämre till för ett år sedan. Kunde det vara så att...?

Det kunde det. Mediet som rapporterade om nyheten först, hade använt sig av siffror ur "öppna jämförelser", som visserligen presenterades för någon månad sedan. Men de siffrorna bygger på material från i våras - vilket den journalist som först berättade om nyheten förstås hade kunnat kolla. Landstinget tipsade om felet. Någon rättelse kom inte - och ett par dagar senare plockade ett annat medium upp nyheten - utan att kolla vare sig första eller andra källan!

Jag skulle kunna te fler exempel från egen erfarenhet. Skrönor, felaktiga uppgifter och förvanskade fakta sprids regelmässigt på nätet. Om de får fäste eller inte blir intressant att följa. Det som till sist är mest intressant är ändå vem som vinner den vikigaste matchen: matchen om sanningen.

Lyssna gärna på den här söta lilla visan från 60-talet.

Så, ett tips till dig som är aktiv i samhällsdebatten: kolla gärna fakta.. Och kolla källan - även om den förefaller trovärdig. Ring eller maila den som påstås ha sagt eller gjort något; det är inte så myckets vårare än att gilla ett obelagt påstående på facebook. Och håna inte den som snubblar på en falsk uppgift. Ta det försiktigt där ute, för nästa gång kan det vara du som bommar faktakollen - om du inte redan gjort det. Tänk  på det!

Avslutar med en närmast självklar länk till denna proggklassiker.  Trevlig helg, allihop!

Inga kommentarer: