15 november 2005

Det är inte fråga om amnesti

Idag träder den nya, fullkomligt bisarrt rättsosäkra utlänningslagen i kraft. Det är faktiskt en sorgens dag för oss tror på att riva ner gränser och på att öppenhet leder till humanitget och förståelse.

Du hör kanske till dem som tror att det är som Gustav Fridolin (mp) och andra cyniker säger. Läs då lagen! Den saknar förmodligen motstycke i de flesta rättsstater och kan bara stiftas i ett land där en socialdemokratisk minoritetsregering med havererad migrationspolitik regerar inte med stöd utan under hot från en före detta kommunistparti och...tja, Gustav Fridolin. Han ingår faktiskt i regeringsunderlaget.

Det är inte säger inte fråga om amnesti, för det första. Det är snarare fråga om att locka fram stackars gömda flyktingar för en, som det heter, förnyad prövning. den prövningen görs av samma Migrationsverk som tidigare, fast med en ännu rörigare utlänningsförordning än tidigare.

De blir inte ivägskickade (hemskickade är givetvis fel ord, för den som flytt från ett land åker givetvis inte "hem" om vederbörande åker tillbaka). Men den enda garantin för att få stanna utan oro är givetvis ett permanent uppehållstillstånd och sedan medborgarskap. Det är inte aktuellt. I stället ska dessa människor under osäkerhet rota sig "litegrann" genom att ges möjlighet att jobba. Jojo; länder med folk som fått jobba utan att ha permanent uppehållstillstånd har funnit förr. Senast var det viss Sydafrika...

Rättssäkert, förresten? Smaka på följande fomulering: Under processen ska inte det tidigare beslutet verkställas. Självklart ska Migrationsverket göra en självständig prövning i varje enskilt fall, men partierna uppskattar att de flesta av de aktuella barnen kan komma att få stanna i Sverige. Det vore skoj att få detta förklarat av någon som har det minsta hum om svensk offentlig rätt. Läs meningarna noga och fundera sedan över följande. Regeringsformen (som liksom är grundlag ju...) är mycket tydlig. Regering och riksdag får inte, säger inte, tala om hur en förvaltningsmyndighet (i detta fall Migrationsverket) ska besluta i ärende som rör myndighetsutövning mot enskild. Hur ska man då se på att "partierna uppskattar" att en viss hållning från Migrationsverkets sida kommer att vara aktuell.

Förfärligt, som sagt. Vi har fortfarande låååångt kvar till en i verklig mening human migrationspolitik i vårt land. Tack, Tobias Billström, för att du fört talan för oss moderater på ett sätt som man kan vara stolt över.

Inga kommentarer: