14 maj 2007

Glädje och oro

Jag har ägnat kvällen åt att läsa Företagarnas och Swedbanks Småföretagsbarometer och samtidigt studera arbetsmarknadsstatistik. Det är både glädjande och oroande.

Glädjande är att konjunkturen är urstark och att arbetslösheten sjunker ned mot riktigt låga nivåer. Den starka konjunkturen tycks dessutom vara uthållig, något som inte minst för stabiliteten i samhällsekonomin är långt viktigare än börsbubblor och spekulationsekonomi - något som ju gång på gång de senaste decennierna grumlat glädjen över växande ekonomi. Visst är det en märklig ödets ironi att den regering som kallat sig arbetarnas mest har bidragit till champagneyra och konstiga börsraketer.

Med den nuvarande regeringen - en riktig arbetarregering - kommer inte bara jobben. De kommer dessutom med låg inflation och sänkta skatter på att jobba. Nu lönar det sig att gå till jobbet inte bara för börsklipparen och direktören (det gör det ju för det mesta) utan framför allt för sjuksköterskan, affärsbiträdet och rörmokaren. Precis så ska det vara!

Men det fiinns orosmoment kvar. Fortfarande står tiotusentals utanför arbetsmarknaden, och det som är längst ifrån dne har fortfarande svårast att komma in. Mer måste göras för att matchningen ska bli bättre!

Inga kommentarer: