24 juni 2007

Alliansen förpliktigar!

Dagens ledare i Svenska Dagbladet har både rätt och fel - och manar alla oss som fått väljarnas förtroende att besinna vad det egentligen består av.

De fyra borgerliga partierna gick på riksplanet till val som Allians för Sverige. Vips bildades också diverse olika allianser även i kommuner och landsting. Följden blev en våg av fötrtroende, som av allt att döma byggde på att väljarna väntade sig något mer än inflytande för just det borgerliga parti man röstade på. Den här gången skulle den gemensamma borgerliga plattformen räcka till för att skapa en bas för förändring och förnyelse.

Alldeles uppenbart händer det också åtskilligt där Alliansen fått förtroende, oavsett om det är nytt eller förnyat, av väljarna. Valfrihetsreformer, skattesänkningar, kvalitetshöjningar...den borgerliga politiken börjar sakta men säkert få genomslag.

Så långt är allt gott och väl, och SvD tenderar att glömma att vi i nästa val kommer att dömas för vad vi uträttat, inte för vad vi säger. Visst måste vi slå på trumman och redovisa valfrihetsreformer och kvalitetsförbättringar, för alla syns inte vid första anblicken. men vi ska akta oss för att tro att en ny valrörelse med manifestering av enighet och samförstånd kommer att räcka för en ny valseger.

Men det går att göra mer, mycket mer. Där har SvD alldeles rätt. Den gemensamma idéutvecklingen lyser med sin frånvaro. Ett och annat ganska onödigt tjuvnyp förekommer emellanåt mellan partier inom Alliansen. Uppslutningen bakom den gemensamma - för det är den! - politiken måste gå före det enskilda partiet. Här kan Alliansen bli ännu bättre. Svenska Dagbladet och dess ledarredaktion hade rätt när de manade till bildande av Alliansen före valet i fjol, och de har rätt även nu när de manar till vård av det som Alliansen står för.

Inga kommentarer: