05 juni 2007

Kom igen, Börje

På måndag ska vi ta ställning till preliminär plan och budget 2008-2010 för landstinget. Det är ett ganska viktigt beslut för landstingets inriktning de kommande tre åren. Där lägger vi politiker fast hur vården ska förnyas och utvecklas för att möta nya krav och utmaningar. Olika uppfattningar om hur denna utveckling och förnyelse kan gå till kan då tas upp och brytas mot varandra. Tyvärr blir det allt mer uppenbart att om den förnyelsen och utvecklingen ska kuinna bli verklighet, så måste vi i Alliansen får väljarnas förtroende även i fortsättningen. Från oppositionen kommer det nämligen inte mycket.

Min socialdemokratiska motpart i landstinget, oppositionsrådet Börje Wennberg, brukar skriva ett brev på webben varje månad. Nu har han fattat pennan igen. Veckan före en avgörande budgetdebatt kan man tycka att de beslut som väntar runt hörnet borde vara intressanta att spegla i ett månadsbrev. Men antingen tycker Börje inte att landstingspolitiken är så värst intressant, eller också (hemska tanke) har han helt enkelt inget att säga.

Efter några rader med lite naturlyrik går landstingsoppostionsrådet Wennberg nämligen till storms mot...trafikförsäkringen! Visst kan jag förstå att även denna reform retar socialdemokraterna (det gär nämligen alla förslag till förändringar som kommer från Alliansregeringen), men SNÄLLA NÅN...finns det verkligen INGET i landstingspolitiken som är värt att angripa??? Eller är det, hemska tanke, verkligen så att (s) nu verkligen har helt slut på idéer? Och var håller resten av den s-ledda oppositionen hus???

På ett sätt är (s) passivitet begriplig. Den politik de fört under föregående mandatperioder var ju inte så värst framgångsrik och ledde till sist till att ett enigt landstingsfullmäktige riktade erinran mot den ekonomiska vanskötseln. Problemen med tillgänglighet, köer och väntetider blev dem till sist övermäktiga. Det känns ändå inte riktigt seriöst med ett oppostionsparti som inte ens orkar kommentera de förslag som de reserverar sig emot. Har idéerna helt enkelt tagit slut? Vad blir det då för politik man tänker gå till val på 2010.

Det är inte utan att jag känner mig som matadoren i "tjuren Ferdinand". Ni vet han som förtvivlat stå på knä framför den blomster- och fridsälskande tjuren och vädjar: "stånga mig, jaga mig, GÖR NÅGOT". Men Ferdinand bara luktar på blommorna. Precis som Börje.

Nå, min avsikt i politiken är inte att reta upp Börje Wennberg. Det jag önskar är seriös debatt och konstruktiva förslag för att tillsammans leda den utveckling av vården som behövs för att klara framtidens krav. Men helt uppenbart är att det är en process som Alliansen får ordna själv. Utan någon konstruktiv oppostion. Nu vet vi det.

Inga kommentarer: