22 februari 2008

Vaccinering en kvinnofälla?

Har Socialstyrelsen helt missat den debatt som pågår kring användning av och kostnader för läkemedel? Det känns motiverat att ställa frågan i ljuset av den debatt som rasar kring vaccinet mot virus som kan orsaka livmoderhalscancer, Gardacil. Detta vaccin har presenterats som ett "vaccin mot cancer", vilket det alltså inte är. Gardacil skyddar mot två av totalt ett tjugotal virusm som i sin tur kan orsaka cancer i livmoderhalsen. Så blir den vaccinering som sägs skydda unga kvinnor i själva verket en falsk trygghet - en kvinnofälla!

Gardacil är dyrt och ger alltså inte ett så komplett skydd mot livmoderhalscancer som påstås. Därmed är det sannerligen inte en "klassfråga" om alla eller bara de som har råd ska få ett fullgott skydd mot cancer. Snarare är det en fråga om hur vi skyddar oss mot sexuellt överförbara sjukdomar, och det kan vi alla göra till en ganska billig kostnad. Det överlägset bästa skyddet mot allt från HIV till cancer i fortplantningsorganen är kondom, i synnerhet vid tillfälliga förbindelser.

Sexuellt överförbara sjukdomar förutsätter dessutom att man är två, det vill säga oftast två av olika kön. Med andra ord är ansvaret för att flickor får sexuellt överförbara sjukdomar i hög grad ett ansvar för deras manliga partners.

Betydligt viktigare, effektivare och mer säkert för att förebygga cancer är regelbundna cellprovskontroller. Det vore långt bättre att lägga den kraft som nu ägnas åt att propagera för skattesubventionering av ett dyrt vaccin på att se till så att dessa provtagningar blir mer heltäckande än idag. Propagandan har nu i stället skapat en felaktiv bild av att man kan "vaccinera sig mot cancer". Frågan är vilken reaktionen blir när unga kvinnor besviket inser att de fått cancer fast de trott sig vara vaccinerade. Riskerna med detta tycks Socialstyrelsen inte ha tänkt på.

Sist men inte minst är Gardacil dyrt. Det pekar mot att debatten också måste handla om hur vi värderar kostnader för läkemedel i förhållande till effekten - i vart fall när det finns alternativa vägar att förbättra hälsan eller förebygga sjukdomar. Om vi med statliga subventioner ska knapra oss till bättre hälsa i varje läge blir det svårt att hålla sjukvårdens totala ekonomi inom rimliga ramar. Det måste bli tydligare att vi har ett eget, personligt ansvar för den egna hälsan. Det beslut om Gardacil som nu aviseras pekar inte i den riktningen heller. Tyvärr.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker du borde informera dig mer!
Faktum är att Gardacil skyddar mot de tre absolut dominerande formerna av HPV-virus som orsakar livmoderhalscancer. Det innebär i storleksordningen 70%-igt skydd!
De flesta HPV-virus är ej cancerframkallande!

Dina påståenden grundar sig på okunskap och står i strid mot läkarvetenskapens och Socialstyrelsens uppfattning!

Rekommenderar du även alla bilförare att sluta använda säkerhetsbälten? Det borde du i logikens namn göra, för det skapar ju en falsk trygghet! Resultatet blir såklart att de kör snabbare än de annars skulle ha gjort!
Listan kan göras lång!

Lite mer förstånd om jag får be!
Givetvis futilt av mig att ens skriva till dig eftersom jag är övertygad om att du ej vågar puglicera detta.

Men jag kommmer att starta en egen blogg, och där kommer jag att kommentera dina åsikter i ocencurerad form.

Mvh
Gary

Erik Weiman sa...

Liknelsen med Gardacil och säkerhetsbälte haltar en aning. Min poäng är nämligen att det finns högst verkningsfulla skydd mot livmoderhalscancer, och dessutom beprövade metoder för att upptäcka denna djävulska sjukdom i tid. Dessa skydd heter kondom vid tillfälliga sexuella förbindelser respektive cellprovtagning. det är dessa metoder för förebyggande och upptäckt som bör vara det offentligas insats.

Gardacil är ett jättebra läkemedel. Det som nu är frågan är om ett så dyrt läkemedel, som har billigare alternativ (se ovan) ska åtnjuta det offentligas subvention. Det tycker läkemedelsindustrin och det tycker kommenterande "Gary". men det tycker inte jag. Läkemedelsbolagen får bygga upp sina vinster på andra sätt än genom skattesubvention.

Anonym sa...

Fel av gary, Gardasil (med -s- alltså) har effekt mot två av de virustyper som anses orsaka ca 70% av fallen av livmoderhalscancern nämligen typ 16 och 18. Men det är ovanligt att vaccin har 100% effekt mot de virustyper som vaccinet riktas mot, snarare 70%. Alltså möjligen 70% av 70%.