21 mars 2008

Ledig arbetsdag

Sitter och pysslar lite med bloggen och hemsidan - och hoppas att någon där uppe ursäktar. Långfredagen är en viktig dag för mig, men lite annat än eftertanke finns det utrymme för även idag.

Dessutom är det inte konstigare att jag siter och pysslar med detta i dag, eller på vilken ledig dag som helst, än att gränsen överhuvudtaget är ganska utsuddad mellan "arbete" och "fritid" för den som fått politiskt förtroende på heltid.

Desto konstigare är det att TV 3:s "Insider" tydligen gör stor sak av riksdagsledamöter som inte sjukskriver sig för minsta åkomma. Motivet skulle, med en fri tolkning av TV3, vara snikenhet i förhållande till karensdagen. Jag tror, av egen erfarenhet, snarare att det handlar om att man som förtroendevald på heltid ytterst sällan har vare sig tid eller möjlighet att bara dra täcket över huvudet om man är snorig eller hostig. Kan man inte gå på sammanträden så finns det alltid mail att svara på, handlingar att läsa eller skrivelser att författa.

Att vara förtroendevald på del- eller heltid är inget "jobb" som journalist eller polis. Det är ett uppdrag som man anförtrotts för att andra vill det, och då får man så lov att göra sitt bästa även om snuvan eller febern klipper till. Och det finns varken karensdagar eller kompledigt att skylla på när media ringer mitt i natten!

Så nu vet vi det, alla vi förtroendevalda. Om TV3, Metro eller något annat Stenbeck närstående mediebolag ringer utom kontorstid så är det bara att hänvisa till förtroendevaldas arbetstid, 8-17 måndag till fredag. Om man inte har en karensdag förståss.

Inga kommentarer: