17 april 2008

Ett tufft uppdrag

Ligger hemma i sängen och - som synes - arbetar lite smått med en riktigt maffig virusinfektion i kroppen. Det gör att jag missar en del möten som förhoppningsvis klarar sig bra utan mitt deltagande.

Samtidigt pågår diskussionerna om Kristina Axén Olins avgång. Bortsett från en eller annan skadeglad vänsterdebattör väcker hennes beslut stark sympati, och det är bra. Kanske är det dags för en debatt om ledande politikers villkor, och då en debatt som inte enbart handlar om arvoden och innehåll i beslut.

Politiskt ledarskap handlar om mycket mer än om att "bestämma" och att föra en politik. Vi som har dessa roller ska samtidigt ta ansvar för den verksamhet som en kommun eller ett landsting bedriver, hålla samman olika viljor och sist men inte minst helt inte glömma bort att vi faktiskt är företrädare för dem som valt oss: medborgarna. Risken är många gånger stor att möten med tjänstemän och andra politiker får ta mer tid än möten och kontakter med medborgarna.

Möjligheterna att koppla av och varva ner är dessutom många gånger ytterst begränsade - och ska i viss mån så vara. Att vara förtroendevald är inte ett jobb utan just ett förtroendeuppdrag. Tyvärr ses det inte alltid så, utan allt för ofta som just ett arbete vilket som helst, om än med större krav och lite andra förutsättningar.

Det är hög tid att återupprätta förtroendemannarollen, och att se till att de uppdrag människor är beredda att ta på sig i första hand går ut på det som är grunden för uppdraget: att företräda medborgarna!

Inga kommentarer: