30 juni 2008

Bostadspolitiker i hyresrätt?

Radio Uppland gör idag stor sak av att många styrelseledamöter i kommunala bostadsbolag bor i villa eller bostdsrätt och inte i de hyresrätter som bolagen förvaltar. Det är ju bara det att vi som är förtroendevalda inte representerar den verksamhet vi valts att arbeta med, utan de medborgare som, i detta fall, faktiskt äger verksamheten.

Precis samma resonemang kan appliceras på alla möjliga verksamheter som drivs av det offentliga. Man måste inte vara lärare, förälder eller elev för att arbeta med skol- och utbildningsfrågor och man måste givetvis inte vara vare sig patient, anhörig eller medarbetare i vården för att arbeta politiskt med hälso- och sjukvårdsfrågor.

I själva verket är det tvärtom bara bra om vi som är politiskt förtroendevalda inte har egna bindningar till den verksamhet vi förvaltar. Däremot måste vi ha god kunskap och förtrogenhet med verksamheten. Det kan man få på många sätt utan att som i detta fall bo i hyresrätt för att sitta i styrelsen för ett bostadsföretag.

Ett betydligt större problem, värt att granska, är således motsatsen; alla förtroendevalda i olika sammanhang som faktiskt företräder sig själva. Har man ett politiskt förtroendeuppdrag bör man i möjligaste mån stå fri från bindningar till olika intressen. Det är inte sig själv och sina egna intressen man företräder, utan sina väljare!

Inga kommentarer: