07 juni 2008

Handel=välstånd=sant

Besökte idag en av Uppsalas nya handelsplatser, Willys i Gränby. Den låg bekvämt till i samband med ett par andra ärenden, och det var skoj att se en ny butik med modernt koncept. Det har hänt mycket sedan jag arbetade i handeln för 15-20 år sedan. För övrigt är det något som även gamla kollegor intygar.

Men det var inte därför jag plockade frasm datorn, utan för att konstatera att denna nya handelstablering är ännu ett exempel på att Uppsala både växer och utvecklas. Handeln, som ökar kraftigt i Uppsala, är både ett tecken på ökat välstånd i sig och ett sätt att bidra till detta ökade välstånd. Vi blir rikare av handel, och nyttjar vårt ökade välstånd till att handla. Så har det vrit i årtusenden, vilket är en orsak till att vi idag har det mycket bättre än för låt oss säga tusen år sedan.

I vår del av världen började denna resa mot större välstånd för drygt tusen år sedan med de vikingar som minsann inte alls bara rövade och härjade. Tvärtom var det utbytet av varor med länderna bortom havet som var vikingarnas viktigaste värv, och det som ledde till att välståndet ökade.

Det kan vara något att tänka på vid nästa besök på ett köpcentrum eller i den lokala affären. Men det ger också skäl att fundera över vilka motiv de krafter har, som vill stoppa denna utveckling. Sådana krafter finns nämligen, vilket är att beklaga eftersom handel och utbyte av varor, tankar, idéer och pengar har ett direkt samband med att världen blir bättre och mer rättvis. Det är därför handel i sig skapar ökat välstånd men också större rättvisa.

Inga kommentarer: