18 september 2008

Tomhänta!

Jag började denna morgon med att lyssna till TV-debatt mellan arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin som debatterade med socialdemokraternas talesman i arbetsmarknadsfrågor. Socialdemokraten hade - som vanligt, får man säga - inte ett dugg att komma med. Inte ens på en direkt fråga om det socialdemokratiska alternativet kunde vi få ett enda svar. I stället kom ett resonemang om vad Svenskt Näringsliv sagt om regeringens politik.

Mönstret upprepade sig alldeles nyss i radio Uppland. Där debatterade Solvieg Zander (c) med en socialdemokratisk kollega i riksdagen. Inte heller denna gång kunde vi få ett enda exempel på vad (s) faktiskt vill. I stället fick vi veta att skattesänkningar för undersköterskor och metallarbetare är "orättvisa" och att det minsann är socialdemokraternas förtjänst att jobben växt fram under de senaste två åren.

Samma mönster går igen i kommuner och landsting. Socialdemokraternas brist på egna idéer för att utveckla välfärden är oroande. Vi behöver en konstruktiv opposition för att visa tydliga alternativ för väljarna, men också för att politiken som helhet ska utvecklas. Risken är allt mer uppenbar att alternativen i valet 2010 är idéer för utveckling och förnyelse ställda mot gnäll och negativ retorik. Det är inget muntert scenario.

Inga kommentarer: