Just nu är det skakigt i finansvärlden, ochj vips kommer krav på någon sorts återgång till den ordning som avfärdades som omodern för trettiotalet år sedan. I ny och mer moderniserad tappning kallas detta för "nykeyneisanism" och går i korthet ut på att staten ska ta ett större ansvar för stabiliteten på de finansiella marknaderna.
Då kan det vara på plats att erinra om varför den gamla keynesianismen föll samman. Det gjorde den för att den inte fungerade. Statliga regleringar av finansiella marknader är nämligen inte särskilt verkningsfullt, och det av flera skäl som inte ska analyseras här.
Det som däremot behövs är åtgärder som stabiliserar det allt mer komplicerade och vittförgrenade system som den globala finansmarknaden utgör. Staten ska gör det den är bra på, nämligen att utöva kontroll och att se till så att det finns stabila och effektiviserande spelregler på marknaden. Det är sannerligen inte samma sak som att ingripa i spelet.
Enkelt kan statens roll beskrivas som FIFA:s regelkommitté i fotbolssammanhang. Staten ska inte agera både domare, spelare och regelmakare. Däremot måste staten, bättre än idag och på ett internationellt plan, se till att reglerna fungerar och följs genom ett klokt system för marknadsövervakning.
Staten ska sköta sitt, och göra det bra. Då kommer också de finansiella marknaderna att fungera som de ska. Det vinner alla på.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar