05 november 2008

Grattis, Obama

Jag höll på John McCain.
Men det är bara att gratulera Barack Obama till segern. Ännu vet vi inte de exakta siffrorna, vare sig i antal röster eller i antal elektorer, men det är helt klart vem som är USA:s näste president.
Självklart är Barack Obama ett bra val, för USA och för världen, även för en som tycker att McCain varit ett bättre. Det är bara att hoppas att Obama blir bra för frihandeln, för freden och inte minst för ekonomin i hela världen. Obama står inför enorma utmaningar på dessa och många andra områden, som faktiskt påverkar hela världen på ett helt annat sätt än inrikespolitiska beslut någon annanstans på jorden gör. Det är i den meningen USA är och förblir världens enda supermakt.
Det just nu kanske viktigaste blir att se vilken väg Obama väljer för att lösa de problem som finanskrisen innebär. Här kommer konsekvenserna av ren amerikansk inrikespolitik bokstavligen att bli globala, vilket innebär att en allt för protektionistisk politik kan innebära svårigheter för andra än för amerikanerna själva. Den globala handeln måste hållas igång, för välståndets men också för den globala förståelsens skull. Därför är det angeläget att Obama tydligt visar att han tror på fri rörlighet och med alla medel motsätter sig varje form av antiglobalisering. Då kan Barack Obama bli en stor president i den amerikanska historien.

Inga kommentarer: