08 november 2008

Inte så rent till vänster

Uppenbarligen anser ledande socialdemokrater, exempelvis kommunalrådet och förre partisekreteraren Lars Stjernkvist i SvD, att vänsterpartiets demokratiska vandel lämnar ett och annat att önska.
Det må vara hur det vill med den saken, helt uppenbart är i alla fall att brist på demokratisk legitimitet bara är ett problem för socialdemokrater när det passar det egna partiet bäst. Att samarbeta med, och rent av vara beroende av, kommunister har under långa tider inte varit något som helt problem för socialdemokraterna. Däremot pekar man gärna finger i andra riktningar, trots att borgerliga partier alltid varit bättre på att hålla rent mot diverse odemokratiska rörelser. Nu senast är det Sverigedemokraterna som i regel hålls borta på ett helt annat sätt än motsvarande rörelser till vänster.
Det är helt enkelt dags att konstatera faktum. Den som har sin politiska uppfattning till vänster är inte mer ädel och godhjärtad än den som håller till höger i politiken. Men det stannar inte vid det. Förmågan till demokratisk renhållning har av olika skäl alltid varit sämre inom vänstern, det ser vi nu åter exempel på, och det är absolut inget att förvånas över. Socialistiska rörelser bygger nämligen påfallande ofta sina maximer på starkt odemokratiska principer – och det dessutom påfallande skickliga på att omsätta dem i praktisk handling.Där ligger också den kanske viktigaste skillnaden mellan liberala och konservativa principer å den ena sidan, och socialistiska och vänsterorienterade å den andra.

Inga kommentarer: