15 december 2008

Ett landsting att vara stolt över - inte bara i juletid


För en stund sedan klubbade jag av årets sista sammanträde i landstingsstyrelsen, och satte därmed punkt för ett ovanligt händelserikt och hektiskt år.

Våra politiska motståndare försöker skapa en bild av vårt fina landsting som något helt annat än vad det faktiskt är. Det är tråkigt, inte bara för att det är en destruktiv politisk strategi utan också för att det ger en skev bild av den verksamhet som bedrivs. I själva verket genomgår landstinget i Uppsala län just nu en fantastisk förvandling som förnyar och utvecklar verksamheten. Den klassiska svenska sjukvårdsmodellen renoveras efter många års likgiltig styrning som lett fram till missförhållanden. Även de områden utöver hälso- och sjukvården, som ligger inom landstingets ansvar, genomgår en förnyelse som behövs för att möta framtida utmaningar.

För två år sedan hade landstinget knappt några pengar alls i kassan. Idag har vårt landsting mer än en miljard i likviditet. Det är pengar som behövs för att möta stora behov av investeringar, för att finansiera pensionsåtaganden för våra medarbetare och inte minst som buffert om tiderna blir kärvare.

För två år sedan låg landstinget sist i mätningarna av tillgänglighet till primärvården. Idag, efter ett omfattande reformarbete,finns vårt landsting på den övre halvan i dessa mätningar.

För två år sedanbedrevs bara en försumbar andel av hälso- och sjukvården av andra än landstinget självt. Den vård som gavs av externa vårdgivare sågs endast som komplement. Konkurrensen var liten, vilket drabbade både patienterna ochverksamhetens kvalitet. Idag finns avtal med privata vårdgivare på allt fler områden, och listan växer. Samtidigt ställs självklara krav på pris och kvalitet både på verksamhet i egen regi och på den som vill erbjuda länets medborgare vård som bekostas av skattemedel. Nya regelverk likställer vård i egen regi med den som erbjuds av externa vårdgivare. Det är då också glädjande att se hur väl den egna regin står sig i extern konkurrens.

För tvår sedan, då Alliansen fick väljarnas förtroende, kunde vi konstatera att landstingets fastigheter befann sig i stort behov av renovering. Nu är ett omfattande investeringsprogram igångsatt, även detta med syftet att möta framtida utmaningar.

Allt detta, och mycket mer, har vi iAlliansen gjort tillsammans. Med en gemensam politik har vi lagt om kursen för landstinget i Uppsala län, till gagn för medborgarna som betalar landstingsskatten, för patienterna som får vård i tid och för medarbetarna i vårt landsting.

Vi har goda skäl att vara stolta över det vi gjort hittills. Vi har hunnit mycket, reformtakten är hög och arbetet fortsätter. Arbetet med attutveckla närvård står högt på dagordningen. Kostnadsutvecklingen, som under en följd av år varit på tok för hög, håller på att bearbetas. Uppdragen till de olika vårdgivarna behöver bli tydligare, och en översyn behöver göras av ersättningsmodellen för sjukhusvård. Samtidigt pågår också, som en del i dessa reformer, utvecklingsarbete inom olika delar av verksamheten.

Landstinget sysslar ju dessutom inte enbart med hälso- och sjukvård. Inom vårt ansvar ligger också kollektivtrafiken, och även där genomförs reformer som förbättrar både kvalitet och tillgänglighet – givetvis med bevarad hög kostnadseffektivitet. Diskussioner förs nu med länets kommuner om fördelning av kostnader och ansvar för tågtrafiken. Samarbetet med Storstockholms Lokaltrafik utvecklas, till nytt ainte minst för de 40.000 pendlare som dagligen korsar länsgränsen. Förhandlingar om medfinansiering av Citybanan pågår, för att säkerställa viktiga investeringar i regionens infrastruktur. Listan över viktiga satsningar kan göras lång.

Summan av allt detta kan skrivas i två ord: förnyelse och utveckling. Men summan är också att vi har ett landsting att vara stolta över, med elvatusen medarbetare som varje dag gör ett fantastiskt arbete för att utveckla välfärden. Ett stort tack till alla er som sliter varje dag. Jag hoppas att alla får en god jul och ett gott nytt år, innan vi tar tag i 2009 års utmaningar!

Inga kommentarer: