08 januari 2009

Tillbaka på jobbet II - allt är som vanligt

Jodå, dag två på jobbet efter alla helger innehöll några saker som känns riktigt hemtama.

Redan igår kritiserade miljöpartisten Niclas Malmberg försvarets ansökan om civilflyg på Ärna. Lite märkligt med tanke på de kompletteringar som försvarsmakten gjort till ansökan. Miljöpartiet är faktiskt ingen myndighet, utan det är länsstyrelsen som ska granska detta.

Som företrädare för landstinget blev jag givetvis orolig med tanke på att jag vet hur viktig verksamheten är för Akademiska sjukhuset.

Därefter hände det som kändes hemtamt. Det var när miljöpartiets Johan Edstav gav sig in i debatten. Inte för att försvara sjukhusets behov av flygplatskapacitet utan tvärtom med insinuationer om mina motiv för att uttala mig.

Men Johan har fel. Jag känner ett stort ansvar för sjukhusets framtid och gör vad jag kan för att trygga dess verksamhet. Det kommersiella flyget finns det andra som agerar för. Johan Edstav är däremot så förblindad i sitt motstånd att i detta fall får det goda bli det bästas fiende. Inte ens om det äventyrar den luftburna intensivvården kan Edstav släppa sitt motstånd mot en lokal flygplats med civilflyg.

Det om något oroar inför sjukhusets framtid.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Nu är det så att en helikopter behöver inga kilometerlånga rullbanor utan det räcker med en enkel helikopterplatta och en hangar. Detta kan ordnas t ex på Victoria, där ambulanshelikoptern var stationerad till för två år sen och dit kan den flytta tillbaks om så behövs. Ambulanshelikopterns fortsatta existens bestäms alltså inte av Ärnas framtid.
Mvh!
Lars Hylander
Uppsala

Erik Weiman sa...

Visst, men i den luftbufrna intensivvården ingår också ett flygplan som behöver lite längre startsträcka.

Niclas Malmberg sa...

Ett märkligt blogginlägg.
1) Uppsala kommun är remissinstans till Länsstyrelsen - och miljöpartiet har fått uppsalabornas förtroende att medverka i att utforma kommunens ställningstagande tar vi på allvar, dvs vi läser MKB:n och drar slutsatser ifrån den. Min gissning är att INGA moderater läst MKB:n men ändå har synpunkter om att den är OK.
2) Viktoriaanläggningen fungerar för helikoptrar, så om landstinget av någon anledning inte vill vara kvar på Ärna är det möjligt att flytta tillbaka dit. Ärna fungerar dessutom nu för helioptrar, trots att det inte finns något civilflyg där. Weimans argumentation är uppenbart konstruerad.

Erik Weiman sa...

Malmbergs kommentar talar för sig själv. Det är tydligen angeläget att misstänkliggöra oss moderater i den här frågan.

Carsten Heiter sa...

Är det inte lite märkligt att du som ansvarig politiker har så lite insyn i din verksamhet. Att koppla ihop Ärna civilflyg och landstingets behov för luftburna intensivvården är att låta andra ta hand om landstingets uppgifter.

Erik Weiman sa...

Att landstinget i Uppsala län bedriver luftburen intensivvård behöver självfallet inte betyda att landstinget själv äger en flygplats, och någonstans ifrån måste helikoptrar och flygplan kunna flyga.