25 april 2009

Gyllene chans för svensk sjukvård

En het fråga inför EP-valet, som refereras i DN, kommer att bli firare rörlighet för patienter som vill söka vård utanför hemlandet. Det märkliga är att frågan hela tiden vinklas utifrån svenskars möjlighet att söka vård i andra länder. I själva verket är sannolikheten mycket större att människor från andra länder söker sig till Sverige för att få vård. Och det är bara bra!

Den ökade rörligheten ger nämligen möjlighet för framgångsrika svenska sjukhus att hitta nya marknader, vilket bidrar till att skapa intäkter för svensk sjukvård som helhet. Inte minst för oss i Uppsala kan detta ha mycket stor betydelse. Akademiska sjukhuset är välkänt för sin höga kvalitet på många områden, inte minst när det gäller att kunna erbjuda vården i en infektionsfri miljö. Den chansen ska självfallet tillvaratas.

Socialdemokraterna är naturligtvis mer skeptiska. Skälet är enkelt. I deras värld ska vården bara i undantagsfall ges i det egna landstinget, enligt politiskt fastställd plan, utifrån någon sorts vantro som bygger på att vården blir mer rättvis om den fördelas i detalj utifrån politiska beslut.

Rätt röst i EP-valet är alltså en gyllene chans för svensk sjukvård. Inte minst är det en möjlighet för en gyllene framtid för Akademiska sjukhuset, och den gyllene möjligheten tänker vi jobba för att ge sjukhuset. I klartext innebär det också att utgången av EP-valet spelar roll för vårt län.

Inga kommentarer: