23 maj 2009

Politiskt våld i EU-valrörelsen

Läser i DN om den 47-årige folkpartistiske valarbetare som misshandlats av så kallade antirasister. Av referatet är det ingen vågad gissning att utgå ifrån att våldsverkarna hörde hemma på vänsterkanten. Det är dessutom en statistiskt ganska trygg gissning, eftersom det som sagt är frågan om våldsutövning mot politiska motståndare - och då agerar gärningsmännen så, att vänstersympatierna är högst rimliga att anta, om man säger så.


47-åringen blev enligt utsago kallad för "fascist", vilket i detta fall kan vara i stort sett vilket demokratiskt parti som helst till höger om miljöpartiet (ungefär). Men det spelar mindre roll. Även vi moderater drabbas mycket frekvent av både våld och skadegörelse, och får emellanåt finna oss i att bli kallade fascister. Yttrandefrihet heter det, det där som gör att (emellanåt) maskerade aktivister ostraffat får uttrycka sig så.


Det är dock dags att ta tillbaka begreppet "antirasist", för det är ett begrepp som bör reserveras för oss som kan umgås med andra människor inte bara oberoende av hudfärg och etnicitet, utan också kan acceptera andra åsikter än de egna och dessutom kan diskutera med meningsmotståndare utan att tillgripa våld. Det är också rimligt att vi antirasister känner tillhörighet med varandra genom att agitera politiskt utan diverse masker, lustiga mössor och annat.


Jag har också en annan idé på samma tema. De som spökar ut sig i masker och luvor kan ju känna samhörighet med varann i stället. Masker, luvor och våld mot meningsmotståndare är ju en verksamhet med fina traditioner, exempelvis från den amerikanska södern på 1850-talet. Likheten mellan de grupper i olika vänsterkretsar som nu brer ut sig och dessa grupperingar i den amerikanska södern är faktiskt påfallande på flera områden. Klart tänkvärt.

Till sist en förhoppning. Det är att mer demokratiska krafter till vänster mer aktivt tar avstånd från de krafter som är i farten, utesluter dem från exempelvis antirasistiska manifestationer och överhuvudtaget slutar relativisera deras våldshandlingar.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det var folkpartister som hade torgmöte som attackerades... DN har uppdaterat nyheten på sin sajt.