30 maj 2009

Tack för igår

Ett av de trevligare inslagen i arbetet som landstingsråd är att delta i promoveringen av nya doktorer vid Uppsala universitet. Igår var dags igen; dessvärre innebar andra åtaganden att jag inte hann delta under hela dagen, men väl på kvällens bankett. Där träffade jag flera av de nybakade doktorerna - och blev som alltid imponerad av kunskaperna, nyfikenheten och ambitionerna inför framtiden.

Uppsala universitet, och för den delen Sveriges Lantbruksuniversitet, befinner sig i absolut världsklass på en rad områden. Eftersom universitetet på en lång rad områden också har utbildning och forskning som är unikt i landet så är det ingen överdrift att säga att detta är av nationellt - och till och med internationellt - intresse.

Lägger man dessutom till en rad andra institutioner, som Läkemedelsverket, Livsmedelsverket, Statens Veterinärmedicinska anstalt och sist men inte minst den långa raden av framgångsrika företag, så inser man att Uppsala faktiskt har helt unika förutsättningar för att skapa välfärd långt utanför stadens gränser. I ett läge när "gamla" industrigrenar krisar är det självklaret viktigare än någonsin att de branscher som kan svara för landets ekonomiska utveckling ges rimliga förutsättningar.

Uppsala går en strålande framtid till mötes - i alla fall om dessa förutsättningar vårdas. Från Alliansens sida i landstinget är detta en högst prioriterad uppgift. Därför känns det bra att delta och se hur starkt universitetet, och alla dess samverkanspartners, står sig i konkurrensen.

Inga kommentarer: