08 juli 2009

Egenmäktigt förfarande

Brottsbalken 8 kapitlet, 8§: Den som, i annat fall än särskilt i detta kapitel omförmäles, olovligen tager och brukar eller eljest tillgriper något, dömes för egenmäktigt förfarande till böter eller fängelse i högst sex månader. Detsamma skall gälla om någon utan tillgrepp, genom att anbringa eller bryta lås eller annorledes, olovligen rubbar annans besittning eller ock med våld eller hot om våld hindrar annan i utövning av rätt att kvarhålla eller taga något.

Med andra ord: om du utan lov befinner dig på annans mark, så begår du brottet egenmäktigt förfarande. Om du å andra sidan äger mark och med skyltar eller andra anordningar meddelar allmänheten att hålla sig borta från din egendom så gör du det inte, så länge inskränkningen går ut på att freda ditt privatliv (exempelvis från busliv och störande). Men så långt tycks bristen på respekt för äganderätten ha gått, att folk anser det vara en rättighet att kränka den.

Jag skriver givetvis om Evy, som äger en fastighet i Vårdsätra och dessutom arrenderar mark där hon låter folk bada. Dock inte nattetid och inte under vilket beteende som helst. För detta, att hon upplåter sin mark, har Evy nu polisanmälts!

Kära vänner, markägare eller inte, det är dags att reagera! Faktum är att det allt mer vidlyftiga tolkandet av "allemansrätten" hotar tillämpningen av denna fina sedvänja. Ivern att övertolka den leder till att allt fler markägare tröttnar på att människor med självtagen rätt klampar in på deras egendom - vilket leder till fler förbudsskyltar, fler stängsel och fler markytor där det så kallade rörliga friluftslivet hålls undan. Och det är inte så konstigt; om man tror att rätten att vistas i skog och mark också innebär en rätt att förstöra, störa och bete sig allmänt olämpligt har man fattat helt och hållet fel.

Allemansrätten är ett informellt kontrakt mellan markägaren och den som vill röra sig i skog och mark. Den innebär rättigheter men också skyldigheter för den som vill njuta av markägarens generositet. Tyvärr iakttas dessa skyldigheter inte i någon större utsträckning, och informationen om skyldigheterna är inte precis tydlig. Dte har lett till en situation där många - inte minst ungdomar - tror att det är fritt fram och att enskild egendom inte behöver respekteras.

Jag hoppas att Evy får ha sin egendom i fred. Det har hon samma rätt till som alla andra. Och det är ingen skillnad om det gäller mark eller andra tillhörigheter.

3 kommentarer:

Anonym sa...

"Egenmäktigt förfarande" om man uppehåller sig på annans mark? Så om jag går genom en skog som ägs av en bonde så är det egenmäktigt förfarande?

Tror du seriöst på det själv borde du läsa på miljöbalken kap.2.

"Allemansrätten är ett informellt kontrakt"... Jadå, visst är det, som både nämns i grundlagen och ovan nämnda miljöbalk...

Erik Weiman sa...

Jag brukar vara tveksam till att publicera anonyma kommentarer, men gör det i detta fall.

Miljöbalkens andra kapitel behandlar överhuvudtaget inte allemansrätten annat än vad gäller särskilt skyddade områden som nationalparker och naturreservat.

Vidare står det inte i bloggen att det är egenmäktigt förfarande att vistas på annans mark. Det står att det är egenmäktigt förfarande att utan lovvistas på annans mark. Det är en väldig skillnad.

Utöver detta kan jag hänvisa till en utmärkt skrift, utgiven av Naturvårdsverket, som reder ut en hel del begrepp kring allemansrätten. Den finns att ladda ner på naturvårdsverkets hemsida: http://www.naturvardsverket.se/Documents/publikationer/620-8161-6.pdf. Jag vill därvid också påpeka att lagrummet om egenmäktigt förfarande har jag fått hänvisat mig av rättsvårdande myndigheter. Författaren till skriften, justitierådet Bertil Bengtsson, hänvisar till andra lagrum men skillnaden i sak är ganska liten.

Bengtsson konstaterar till exempel just det faktum att trots att allemansrätten nämns i grundlagen, så är den inte närmare juridiskt definierad - vilket skapar problem.

Jag publicerar detta inlägg därför att det bevisar just det som är min utgångspunkt. Det finns gott om missförstånd om vad allemansrätten innebär, vilket leder till att människor i oförstånd överträder den och därmed missbrukar den. Grundregeln är ganska enkel, och det är att man inte ska uppträda så att man stör andra människor. Det borde vara självklart, inte minst när man vistas på annans mark.

Anonym sa...

Hej Erik!Jag håller med dig helt och hållet.Allemansrätten är något vi ska värna om, men det börjar gå för långt.Många människor tar sig stora friheter och det som gör mig mest upprörd och förbannad är att så många skräpar ner och verkar tycka att det är helt okej och säger man som markägare till de som svinar ner så blir man istället hotad.Min gamla mamma som upplåter mark och badplats blev hotad och kallad många fula saker av unga killar när hon bad dem att inte fimpa cig och krossa ölflaskor i naturen.Med rättigheter kommer även skyldigheter!Mvh Mia