19 februari 2010

Kan svenska patienter bli friskare om vi exporterar sjukvård?

Den intressanta frågan var en av utgångspunkterna för det seminarium jag deltagit i under denna fredagsförmiddag. Det är ett välkommet initiativ som Akademiska sjukhuset tog när de bjöd in till seminariet och visar på ett sjukhus som med gott självförtroende tar sig an framtida utmaningar.

Att svensk hälso- och sjukvård är i världsklass är ett faktum att vara stolt över. Men vi måste också fundera på hur vi skapar de bästa förutsättningarna för fortsatt utveckling av sjukvården framöver.

Akademiska har länge haft en enhet, Uppsala care, som ser till att utländska patienter får vård på sjukhuset. I dagsläget rör det sig om 400 utländska patienter per år. Patienterna kommer från hela världen till Akademiska för att sjukhuset är ledande på ett antal områden.

Det är ett faktum att vissa verksamheter är beroende av att få utländska patienter som en del i ett patientunderlag. Högspecialiserad vård kräver viss volym för att bli av tillräckligt hög kvalitet.

I takt med en alltmer ökad specialiserad sjukvård kommer det i framtiden att vara fler områden inom sjukvården som kommer att behöva ett större inflöde av patienter än vad som finns i vårt län eller för den delen i Sveríge.

Sedan finns det naturligtvis ett annat perspektiv på frågan. Hälso- och sjukvård kan bli en stor exportvara för Sverige. Speciellt i vår del av landet, där life-sciencesektorn är en så viktig del av akademi och näringsliv, kan detta spela en större roll än idag. Den utveckling mot ökad rörlighet på vårdområdet inom EU är bara ett exempel där Akademiska kan få bättre möjligheter framöver.

Svenska universitetssjukhus konkurrerar idag om forsknings- och utvecklingsmöjligheter på en global nivå. Ska vi kunna hävda oss måste vi också ta de möjligheter till kommersialisering av sjukvården som finns internationellt.

Det finns en skepsis mot vårdexport, att den skulle vara oförenlig med vår solidariska finansiering av hälso- och sjukvården. Jag vill säga att det inte handlar om att personer ska kunna köpa sig förbi köer utan att vi kan utnyttja befintliga resurser bättre och faktiskt utveckla verksamhet som inte skulle finnas om vi inte var öppna för patienter från andra länder. Än så länge är detta en också till volymen en liten verksamhet, men viktig för vissa specialiteter.

Svaret på den inledande frågan är alltså ett obetingat Ja - svenska patienter blir friskare om vi exporterar sjukvård. Vi får dessutom bättre förutsättningar för forskning, innovationer och tillväxt om vi kan utveckla vårdexporten. Det är viktigt för vår region hela landet.

Inga kommentarer: