18 mars 2010

Åt rätt håll på många områden

Jag kan ärligt och uppriktigt förstå den som får en ganska dyster bild av delar av verksamheten i vårt landsting. Den politiska oppostionen är givetvis inte road av att ge en korrekt beskrivning, och det har förekommit uppgiftert i media som kan göra vem som helst djupt bedrövad. Men det är långt ifrån hela bilden.

Vi håller nu på som bäst med att sammanställa landstingets årsredovisning, och den ger faktiskt en annan bild. Vårt landsting är mycket framgångsrikt. Kvalitén i vården förbättras, tillgängligheten likaså. Ekonomin är i god ordning trots en djup internationell lågkonjunktur och resurser i form av skattemedel som tillförs används allt mer effektivt.

Mycket av detta beror på de kursändringar som gjordes i och med denna mandatperiod. Vårt landsting har länge brottats med brister, både i form av dålig ekonomi och ineffektiv organisation. Steg för steg åtgärdas nu detta, för att skapa en modern verksamhet som klarar framtida utmaningar. Mycket återstår att göra, men arbetet går hela tiden åt rätt håll.

En av nycklarna till denna framgång heter tydlig rollfördelning. Vår uppgift som politiskt förtroendevalda är att peka ut färdriktningen, ställa upp mål moch ange resurser och ramar för verksamheten. Till vår hjälp, som redskap för att genomföra detta, har vi kompetenta tjänstemän som i sin tur har till uppgift att verkställa våra politiska beslut och föra ut dem i den professionella organisation som bedriver verksamheten på vårt uppdrag. Vår politiska roll är inte, och kan aldrig någonsin vara, att fungera som någon sorts överordnade chefer. Det försändra våra möjligheter till politisk styrning men skapar också en osäkerhet på lägre nivåer i organisationen.

Den modellen, och det synsättet, har således visat sig vara mycket framgångsrikt. Det har lett till allt bättre kvalitet och tillgänglighet - och samtidigt allt bättre användning av skattebetalarnas pengar. Vården utvecklas, och pengarna räcker till mer och bättre vård. Det är en utveckling som måste fortsätta. Till en början handlar det nu om att får väljarnas förtroende för fyra år till. Det kommer att bli en trygghet att möta väljarna med en redovisning av vad vi gjort under de fyra år vi haft förtroendet.

Inga kommentarer: