02 mars 2010

En kedja med många länkar

Dagen började med studiebesök på en av många många intressanta och viktiga verksamheter i landstinget: den nya ambulansstationen i Enköping. Den är ett viktigt nav i länets akut- och intensivvård och därmed en klar trygghetsfaktor i södra delen av länet. I lokalerna finns basen för den personal och de fordon som svarar för sjuk- och intensivvårdstransporter och därmed är första länken i en vårdkedja som ofta slutar med ett kvalificerat omhändertagande på något av sjukhusen i närområdet.

En välutvecklad akut- och intensivvård är givetvis en grundbult för tryggheten i länet, och som sagt länkar i en kedja som sträcker sig från larm till slutligt omhändertagande. Extra glädjande, och tryggande är att insatstiderna för länets ambulanser blivit kortare trots fler larm och ökade uppdrag.

Man ambulanserna har fler viktiga roller än akuta transporter. Trygghetsuppdraget innebär också något mer rutinmässiga sjuktransporter av exempelvis äldre och kroniskt sjuka som behöver vård eller tillsyn även under transport, exempelvis mellan bostad och sjukhus.

Inga kommentarer: