05 september 2010

Inte mycket till nytänkande

Plötsligt befinner sig nu socialdemokraterna i vild flykt bort från den egna politiken. Plötsligt är grundläggande socialdemokratiska värderingar fullkomligt bortsopade i en iver att vara trovärdig i en före detta paradfråga för socialdemokratin, hälso- och sjukvården. Plötsligt kan vi i Alliansen läsa att de förslag som för bara några månader sedan möttes med hån och förakt har blivit en del i en socialdemokratisk "omprövning". Men omkastningen kommer lite väl snabbt, och lite väl nära valet, för att vara trovärdig och äkta.

Att den socialdemokratiska vårdpolitiken länge varit omodern har blivit allt mer uppenbart för de flesta. Tydligen har socialdemokraterna själva nu också insett detta och agerar därefter. Men omställningen är inte trovärdig, just därför att den faktiskt bryter med vad som varit socialdemokratins grundläggande värderingar och dessutom sker strax före ett val. Att socialdemokraterna nu gör ställningstaganden som är rena avskrifter av Alliansens politik gör inte saken bättre, framför allt om man har i minna att socialdemokraterna så sent som under vintern och våren hånat just dessa ställningstaganden.

Det finns också skäl att rikta allvarliga betänkligheter mot den socialdemokratiska synen på ledarskap i en politiskt styrd organisation. De viktigaste komponenterna i ett gott ledarskap är mod, konsekvens och tydlighet. Inget av detta kan sägas prägla en socialdemokrati som varken vågar stå för sina tidigare åsikter eller för sitt nuvarande agerande. Att göra utspel av detta slag för att vinna kortsiktiga poäng i en valrörelse kanske kan dra en eller annan röst, men det borgar inte för en trygg och stabil politisk ledning av landstinget.
Socialdemokraterna har snarare desperat spelat ut sitt sista kort. När den egna politiken i landstinget inte räcker till tar man hjälp av Mona Sahlins välfärdspolitiska talesperson Ylva Johansson, regissör av den misslyckade politik som nu kräver krafttag för att åtgärda. Notervärt är att socialdemokraternas senaste linjeartikel i sjukvårdsfrågor, med ett helt annat innehåll, publicerades så sent som för en vecka sedan. Därmed har begreppet ”veckopolitik” fått en betydelse i en verksamhet som mer än något annat kräver ett långsiktigt och konsekvent tänkande. Därmed är socialdemokratin faktiskt överspelad som betydande politisk kraft både nationellt och i vårt landsting.

Inga kommentarer: