04 oktober 2010

Talmansval och vardagsarbete

Mellan diskussionerna om förestående politiska prioriteringar och planering av kommande sammanträden hanns under dagen också med att följa valet av talman i Sveriges riksdag. Man ska nog vara ganska djupt politiskt involverad för att tycka det är spännande att någon, i detta fall riksdagens tjänstgörande ålderspresident Mona Sahlin, entonigt läsa upp namn efter namn från de inlämnade valsedlarna. Men eftersom ingen på förhand säkert kunde veta utfallet så...

Nu blev det som det rimligen ska bli i en fungerande demokrati. Den företrädare som nominerades av det största blocket i riksdagen vann. Detta efter en hel del krumbukter från det mindre, och i valet förlorande, blocket.

Tyvärr ser vi liknande exempel på samma sak även i andra sammanhang. Att väljarna gett ett klart utslag är inte alltid samma sak som att de som inte fått väljarnas förtroende accepterat utslaget. I vardagen går det redan att se ett och annat exempel på detta, och det enda som är att göra åt saken är självfallet att göra jut set som vi i Alliansen nu är i full färd med att planera för; nämligen att föra just den politik vi gick till val på. Och fick väljarnas förtroende att föra!

Nu väntar fyra år av hårt vardagsarbete med att forma och förverkliga våra vallöften. VIP-kort med bra behandling av multisjuka äldre med stora vårdbehov är redan på gång, liksom ett fortsatt arbete med mer mångfald och ökad valfrihet. Det känns bra både att ha vunnit valet på en tydlig politik och att ha fått ett tydligt mandat att föra den politiken. Jag ser redan fram emot att varje dag möta väljarna med resultatet av den förda politiken - och att om fyra år åter få bekräftelse på den utveckling vi arbetar med!

Inga kommentarer: