01 november 2010

Bryr sig kulturen om styret då?

I gårdagens UNT fick vi veta hur Alliansens företrädare i Uppsala kommun ser på kultur. I en ingress noterar kulturchefen Lisa Irenius också att Uppsala kommun och landstinget nu tillsammans utreder förutsättningarna för att skapa ett så slagkraftigt kulturliv som möjligt, inte bara i Uppsala kommun utan i hela länet. Vissa institutioner och verksamheter är ett gemensamt ansvar, andra är delade. Sammantaget gäller det att nyttja både offentliga och privata resurser så klokt som möjligt.

Landstingets del i detta förbigås dock - som vanligt i kultursammanhang - med en närmast pinsam tystnad. Musik i Uppland med Uppsala Kammarorkester, det fantastiska Upplandsmuseet och den stödjande verksamhet som landstinget därutöver bedriver tycks inte vara lika viktigt. Att kulturen, så "liten" den är (ekonomiskt sett jämfört med vården och kollektivtrafiken) fick utrymme i den ändock ganska begränsade valdebatten om landstingspolitiken visar kanske att dessa frågor tas på allvar av oss som arbetar på den politiska "mellannivån". och att utredningen kommit till stånd är i hög grad en följd av att vi i Alliansen ser med oro för framtiden för flera kulturinstitutioner. men saker vi ser med oro på har vi för vana att lösa - och så ska det med säkerhet bli också för kulturlivet i länet. Till fromma för dem i länet som råkar bo i UNTs utgivningsområde.
(PS. nej, jag är inte bitter över att inte ha fått berätta om min favoritfilm (Amadeus) eller största konsertupplevelse (Bruce Springsteen i Cleveland 1979). Jag tycker bara att en kulturbilaga i en stor regional tidning bör ha koll på den regionala kulturen.DS)

Inga kommentarer: