29 november 2010

Underbudgeterat?

Dagens dominerande nyhet om landstinget handlade inte om de många viktiga beslut vi idag fattat i landstingsstyrelsen, utan om den presskonferens som läkarnas fackliga organisationer kallat till. De vill ha dialog med oss politiker i majoriteten säger de. Mitt svar är att jag gärna diskuterar både med läkarfacken och med övriga fackliga organisationer - vi träffas faktiskt ganska regelbundet. Men det är också intressant att man kallar till presskonferens samma dag som landstingsstyrelsen sammanträder.

Nåväl, frågan som många säkert ställer är om landstinget - och just Akademiska sjukhuset - är "underbudgeterat". Mitt svar, utan att polemisera med fackliga företrädare här på bloggen, är att så inte är fallet. Vi granskar noga hur mycket vården kostar och vad som är motiverat att lägga av de skatemedel som står till förfogande. Vi granskar också vad andra jämförbara landsting lägger på motsvarande verkamhet.

Vården har överhuvudtaget mycket att vinna på öppna jämförelser, och det är intressant att se att det finns mer att göra när det gäller att just jämföra. Det vi ser när vi gör sådana jämförelser är dels att det - som sagt - finns mer att göra när det gäller hur pengarna används. Men vi ser också att vårt landsting, och inte minst Akademiska sjukhuset, hävdar sig väl näre det gäller kvalitet. Och det gäller inte minst forskning och högspecialiserad vård.

Men det finns mycket som oroar. Ett av orosmomenten är vad som händer om det utanför vårt eget landsting sprids en bild av Akademiska sjukhuset som faktiskt inte stämmer. Det är därför jag betonar vikten av att tala om vårt sjukhus med både stolthet och tilltro till sjukhusets förmåga - utan att för den skull ducka för de många utmaningar och tuffa villkor som sjukhuset står inför. Under de senaste åren har sjukhuset bland annat vunnit viktiga rikssjukvårdsuppdrag och uppfattas allmänt som ledande i landet beträffande forskning och innovationer. Senast ficka jag belysande exempel på detta i en diskussion som biobanker. Att sjukhuset vann uppdraget att svara för sjukvård för försvarsmaktens utlandsstyrkor är ett annat viktigt besked om kvalitet och stark ställning.

"Det gungar, men sjunker inte" är staden Paris valspråk. Något liknande kan kanske sägas om Akademiska sjukhuset. Utmaningarna är många, men tilltron till sjukhusets förmåga på alla plan avgör. Vi som är stolta över Akademiska sjukhuset kanske bör tänka på det, när vi talar om vårt fina sjukhus. Det gör i alla fall jag.

Inga kommentarer: