12 december 2010

Hur skulle det gå utan nytänkande?

Ser på ABC-nytt om planerna på att öppna biblioteken i Nacka för nya idéer. Det är en intressant tanke. I just Nacka finns redan ett folkbibliotek som drivs av en fristående entreprenör. Det ligger i kulturcentret Dieselverkstaden och är verkligen värt ett besök för den intresserade; jag var själv där och hälsade på i vpåras och imponerades mycket av vad som kunde göras på en ganska liten yta. Inte minst den nära kopplingen till annan verksamhet, både kommunal och kommersiell, var intressant.

Mot detta står rädslan för att pröva nytt som kommer till uttryck i ABC:s reportage. Det är en räsdla som i mycket liknar den som fanns i det förra seklets början, när nya idéer också växte fram på olika områden. Men samhällsutvecklingen stannar om det inte finns nytänkare, entreprenörer, banbrytare och ledare som vågar. Det gäller i biblioteksvärlden och i kulturlivet som helhet men också både i näringslivet och i den offentliga sektorn som helhet. Den förstelning som blir följden är direkt förödande för hela samhällets utveckling.

Det är också därför som den viktiga skiljelinjen allt mer står just mellan nytänkande och förstelning, mellan en tro på att förändring kan leda till förbättring och att allt ska vara som förr. Eller, om man så vill, mellan stopplagar och startlagar.

Hur krafterna som motsätter sig nytänkande ser ut är inte så svårt att gissa. Den alltid lika utvecklingsfientliga webbplatsen Alliansfritt Sverige ställer sig givetvis i första ledet, men de får snabbt sällskap. Delar av den svenska författarkåren är snabbt på plats för att uttala sin förkastelsedom. Att nytänkande och banbrytande av motsvarande slag är en del i deras och alla andras rätt att tycka, tänka, skriva och rita vad man vill tycks inte riktigt lika självklart. Inte ens just idag, om man säger så.

Jag hoppas därför att Tobias Nässén, ordförande i kulturnämnden i Nacka, fortsätter sin politik för nytänkande även om det uppenbart finns tuffa motkrafter att handskas med!

Inga kommentarer: