18 december 2010

Kortare väntetider - bra!

Svenska Dagbladet och Upsala Nya Tidning, liksom många andra medier, uppmärksammar idag att kraven på vårdgaranti ska skärpas. Det är väldigt bra. De länga väntetiderna, de små möjligheterna att välja vårdgivare och den begränsade makten för patienten är en brist i den annars mycket väl fungerande svenska sjukvårdsmodellen.

Utgångspunkten, menar socialministern, är att "skärpa kraven på landstingen". Jag förstår vad han menar, och delar det han säger. Men det finns ändå en viktig sak som behöver påpekas; här ligger nämligen ännu en brist i vår förträffliga sjukvårdsmodell. Landstingen är idag, i allt väsentligt, både kravställare och dominerande producenter av hälso- och sjukvård. Kanske ligger där också en viktig del av problemet. Ökad mångfald och större valmöjligheter för patienten är viktiga led i att nå det som socialminister Göran Hägglund strävar efter. I vårt landsting har vi dragit dessa erfarenheter och ser fördelarna med en ökad mångfald av vårdgivare. Men det som hitills gjorts räcker inte.

¨Långa väntetider i vården beskrivs ibland som någonting närmast nödvändigt, och som en form av mer eller mindre dold prioritering. På senare tid har kampen mot allt för långa köer och väntetider också beskrivits som ledande till att grundsatsen om vård till alla efter behov och oavsett betalningsförmåga skulle äventryas. Givetvis är detta rent nys. Den som har god ekonomi kan alltid "betala sig förbi" köerna, just därför måste vi som vårdpolitiker ständigt ha blåslampan på i kampen för kortare väntetider och köer.

Ökad mångfald leder dessutom till större effektivitet och bättre användning av de resurser som med skattemedel tillförs vården. Även detta leder till ökad rättvisa och dessutom till att fler accepterar den sjukvårdsmodell vi alla vill - eller i alla fall säger oss vilja - värna.

Jag tror starkt på svensk sjukvård. Just därför tror jag att regeringen är på rätt väg. Vi som är ansvariga i landstingen ska slå in på samma väg. Vårdköerna ska kortas, punkt slut. Den som väntar på vård väntar fortfarande för länge.

Inga kommentarer: