06 december 2010

Retorik och praktisk politik

Idag får vi i landstingsfullmäktige en utmärkt belysning av skillnaden mellan majoritet och opposition i landstingspolitiken. Det är Arne Sandemo som på ett lysande sätt i debatten om landstingets miljöprogram belyser oppositionens totala ovilja att ta ansvar.

Före sommaren fanns ett färdigt förslag till miljöprogram, framtaget i total enighet i den arbetsgrupp som arbetat fram programmet. Arbetsgruppen bestod av företrädare för alla partier, hade till uppdrag att förhandla fram ett program som alla partier stod bakom och lämnade också ett politiskt förslag i fullständig enighet.

"Det är politik det handlar om" säger socialdemokraten Per-Olof Widell, och det är alldeles riktigt. Vi i majoriteten trodde, kanske en aning troskyldigt, att det gick att göra överenskommelser med oppositionen. Nu har vi handfast men nyttigt lärt oss vad sådana försök till överenskommelser är värda. Det ska vi inte glömma under resten av mandatperioden heller.

Nog om det. Vi lägger nu fram ett miljöprogram som är både offensivt och ambitiöst. Vi ska arbeta vidare för att gå på offensiven på detta som på många andra områden. Jag är stolt både över miljöprogrammet och över det sätt som mina kamrater i Alliansen driver debatten och klarlägger denna höga ambition.

Inga kommentarer: