27 januari 2011

Fortsatt förbättring för mammografin

Idag skriver UNT om mammografin efter en rapport till landstingsstyrelsen i måndags. Det förtjänar en kommentar - och en rubrik på detta blogginlägg som bättre än tidningens rubrik visar vad rapporten faktiskt säger.

En av de - ganska många - brister som vi uppdagade när vi fick väljarnas förtroende 2006 var mammografin. Bristande kallelser, länga väntetider och gammal utrustning gjorde att denna viktiga verksamhet inte fungerade som den borde. orsakerna fanns både i den egna organisationen och i den tekniska utrustning som användes. detta ställde oss i den politiska majoriteten inför ett antal viktiga beslut. den inriktning vi då valde var tydligt. Vi krävde en teknisk uppgradering, effektivare rutiner och sist me inte minst hörte resultatkrav. redan då insåg vi att detta förbättringsarbete skulle ta tid - men att omedelbart inleda arbetet var nödvändigt.

Nu börjar vi se effekterna av beslut som fattades för fyra år sedan, men resultaten och målen som vi vill nå tar ytterligare någon tid att åstadkomma. Men den grafik som finins i artikeln visar i vart fall en sak mycket tydligt. Aldrig någonsin har så många kvinnor fått mammografi som nu, när Alliansens politiska beslut börjar få effekt.

Det finns fortfarande mycket att göra. Andelen kvinnor, vars bröstcancer upptäcks genom mammografi, borde vara högre. Den teknikhöjning som gjordes (som leder till att tumörer upptäcks betydligt tidigare) ställer krav på att följa upp verksamheten, så att kvinnnor från alla delar av länet kan dra nytta av teknikutvecklingen. Bröstcancervården är också en vårdkedja där alla länkar måste hänga samman. Hela kedjan från screening via upptäckt till behandling och psykosociala insatser måste fungera mycket bättre. Mammografin är ett led i detta, men att vi kan inte slå oss till ro med att fler kvinnor än någonsin får möjlighet att undersökas. Vi är på väg mot klara förbättringar - men vi är ännu inte framme!

Inga kommentarer: