I förra veckan förde vi i landstingsrådsberedningen diskussioner om beredskap och säkerhet. Anledningen är att landstingsråden, som grupp, också är landstingets krisledningsnämnd och därmed har ett stort ansvar om en kris uppstår. Detta är naturligtvis mycket centrala frågor för en organisation med ett sektorsansvar för hälso- och sjukvård som en av de mest centrala välfärdsfrågorna.
I vårt landsting är beredskapen god. Vi arbetar kontinuerligt med att utveckla beredskapen men också med att öva och pröva den, så att den fungerar den dag det verkligen behövs. Ett led i detta är att gå igenom ansvar, befogenheter och roller.En fråga som då dyker upp är användningen av själva begreppet ”kris”. Det är nämligen ett ord som, samtidigt som det har en mycket konkret innebörd, allt mer används en aning godtyckligt.
För fyra år sedan, när jag nyss hade tillträtt, inträffade en allvarlig bussolycka på länsvägen mellan Östhammar och Uppsala. Sex människor dog, och flera skadades. Olyckan fick både omedelbara och mycket smärtsamma konsekvenser för direkt berörda människor och mera långtgående följder både för landstinget och för andra berörda. Den anspänning som följde, både under dagen och tiden närmast efteråt, gav goda skäl att fundera över begreppet kris.
Det gäller också att inse, när det faktiskt inte är en krissituation som råder, utan i stället ha en beredskap för att ställa om till den extra anspänning som en kris alltså innebär. I vårt landsting har vi både övat och skarpt övat den beredskapen, och funnit att den är god men alltid behöver trimmas och förbättras. En fungerande organisation är på plats, och de som är berörda vet vad de ska göra om något allvarligt händer. Med hjälp av den planering som finns kan vi dessutom improvisera om något oväntat inträffar.
Den goda beredskapen ger trygghet, även när en kris plötsligt slår till. Men vi använder också begrepp som kris och katastrof med ansvar, omtanke och måtta. Det gör vi just för att upprätthålla den goda beredskapen, och det tänker vi i Alliansen fortsätta att ta ansvar för så länge vi har väljarnas förtroende.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar