26 februari 2011

Det handlar om idéer

Jovisst! Behovet av idéutveckling i Alliansen är uppenbart, och ett villkor för att Alliansens roll som ledande i svensk politik ska bli både långsiktig och varaktig. Att TT uppmärksammar detta är bra, och diskussionen har redan kommit igång både på Facebook och på andra håll. Och det är som sagt bara bra.

Vi har nämligen inte fått väljarnas förtroende bra för att förvalta. Väljarnas kristallklara budskap var snarare att behovet av reformer är mycket stort. Det gäller skatterna, arbetslinjen, välfärden och infrastrukturen, för att nämna några områden där det finns mycket att göra. Det är dessutom, just därför, angeläget att reformerna utgår från väljarnas förväntningar - så att inte svaret på väljarnas önskan om reformer blir politisk kosmetika.

Mycket har hänt sedan 2006. Människors möjlighet att göra egna val och påverka sin egen livssitution har förbättrats dramatiskt. Arbetslinjen har etablerats. Jobbskatteavdraget påverkar inte bara arbetslinjen och människors påverkan på den egna livssituationen - därtill ska läggas sparandets betydelse för den personliga friheten och tryggheten. Men mycket återstår som sagt att göra - och ett led i detta är att fundera rent ideologiskt över vad det är som väntar, vilka förväntningar människor har och vad det betyder för samhällsbygget.

Det viktiga är att utgångspunkten tas i människors drömmar, önskningar, viljeyttringar - och förmågor. Här ligger nämligen basen för allianspartiernas gemensamma idéutveckling, och det är den som ska vara grunden för i vilken färdriktning Sverige ska utvecklas under kommande år.

Det ser med andra ord bra ut för Alliansen, om man nu bara tar behovet av idéutveckling på allvar. I alliansen som helhet och i vart och ett av de fyra partierna.

Inga kommentarer: