17 februari 2011

Tillbaka i selen

Tre veckor utan inlägg på bloggen är en rejält lång tid, men det beror på en motsvarande lång och skön ledighet plus några dagars sjukdom. De två semesterveckorna gjorde verkligen gott, och att bli sjuk (influensa) några dagar på slutet är faktiskt överkomligt i sammanhanget. Efter en hektiskt höst med (framgångsrik) valrörelse och mycket arbete med att komma igång med den nya mandatperioden så väntar nu många viktiga frågor. Men förutsättningarna för att hantera dessa ser också ovanligt ljusa ut.

Igår presenterades till exempel landstingets preliminära bokslut för 2010, och även detta år slutade med positiva siffror på "sista raden" - men också tydliga indikationer på att kostnaderna måste ner och intäkterna upp om inte vårt landsting ska drabbas av ekonomiska svårigheter. Här ligger en mycket stor utmaning på den nya produktionsstyrelsen.

I grunden gäller samma villkor för all offentligt finansierad verksamhet: skola, barnomsorg, äldreomsorg eller sjukvård utgör ingen skillnad. Ändamålen är alltid mycket behjärtansvärda, men det undandrar inte verksamheten krav på att använda de medel som tillförs klokt. Det blir så mycket mera viktigt om man betänker att det dessutom inte finns några säkra samband mellan höga kostnader för offentlig verksamhet och hög kvalitet i den verksamhet som bedrivs.

Därför är fortsatta kostnadsanpassningar viktigt. De skattepengar som används för att ge medborgarna i Uppsala län hälso- och sjukvård ska användas så effektivt som möjligt. Samtidigt ska vi givetvis se till så att den verksamhet som bedrivs också är av en sådan kvalitet, att den är efterfrågad och uppskattad av dem som är berörda.

Inga kommentarer: