13 november 2012

Ett annat samhällsklimat

I en kommentar till ett tidigare inlägg så har den kommenterande tagit upp det faktum att samhällsklimatet har förändrats i Sverige på senare år.

Visst är det så. det är en förändring som pågått under en tid, men som kanske har accelererat under de senaste åren. Och när jag pratar med människor i många olika sammanhang, till exempel ute på stan, när vi knackar dörr eller i andra sammanhang då jag umgås med vänner och bekanta, så får jag starka uttryck för att det allra mesta i denna samhällsutveckling är väldigt bra.

Människor kan numera välja till vilken vårdcentral de vänder sig då de blir sjuka. Allt mer kan de också välja mellan olika vårdgivare även i öppen specialistvård. Likaså går det att välja - och inte minst välja bort - vem som svarar för hemtjänst, vårdboende och otaliga andra välfärdstjänster. detta tycker väldigt många människor är viktgia reformer som underlättar tillvaron.

Det handlar inte bara om välfärd. En av mina goda vänner har just renoverat sin 80-talsvilla. Det hade gode vännen råd med tack vare ROT-avdraget, som dessutom gjorde att arbetet utfördes vitt. I det gamla samhällsklimatet hade hanterkaren förmodligen bett om kontanter i handen. En annan i bekantskapskretsen är tacksam för att två yrkesarbetande föräldrar med barn i skolåldern varje vecka får huset städat av en professionell expert på just städning. Vitt. Och det skulle aldrig falla mina bekanta in att kalla denna hårt arbetande företagare för "piga". Som hennes (för det är faktiskt en hon) yrkeskår brukade kallas förr. I det gamsla samhällsklimatet.

Mina bekanta har dessutom råd med både ROT och RUT. De har så kallade "vanliga jobb", men genom jobbskatteavdraget har de numera en hel månadslön mer i plånboken varje år, så lönen räcker både till renovering och städning - och dessutom till en semesterresa varje år.

En annan i min vänkrets har ett funktionshinder. han skulle i det gamla samhällsklimatet ha varit förtidspensionerad och inte haft en chans att komma ut på arbetsmarknaden. Nu ser det inte riktigt ut på det viset, min vän jobbar, med aktivitetsersättning, och är därigenom delaktig i en arbetsgemenskap som är viktig för hans rehabilitering. Och som gör att han är lycklig varje dag.

Så här går det att fortsätta, med berättelser om hur Alliansens reformer har lett till att människor kan leva ett annat liv än om en annan politik, och därmed ett annat samhällsklimat, hade varit rådande i vårt land.

Visst kan man håna Alliansens politik, men då ska man komma ihåg att motivet för hånet i sig är ideologiskt. Det gör att jag har ganska stor förståelse för dem som både hånar och bekämpar vår politik.

de vill nämligen ha ett annat samhällsklkmat än det jag har beskrivit. de gillar inte att människor får bestämma själva och tycker att politiken kan lägga sig i långt fler vardagsfrågor än idag.

Två gånger har människor i vårt land, som en politisk handling, sagt nej till det samhällsklimat som vi på senare år har rört oss bort ifrån. 2014 tror jag att människor kommer att göra det en tredje gång.

4 kommentarer:

Magazinet sa...

Bra att du erkänner att samhällsklimatet ändrats. Det jag talade om var specifikt inom den psykosocial aspekten och du svarades om politiker alltid gör. Vidlyftigt om hur mycket bättre allt blivit och hur valfriheten ökat. Ställde jag någon sådan fråga? No i didn´t Men begrunda detta "Antalet utförsäkrade som meddelar Försäkringskassan att de tänker ta sitt liv har ökat med över 3 000 procent sedan 2008, då de nya sjukreglerna infördes. Men hur många som går från ord till handling finns det inga siffror om.

Förra året tog Försäkringskassan emot 599 självmordshot från personer som blivit utförsäkrade eller fått besked om en snar utförsäkring. För fyra år sedan var motsvarande siffra 19.

Siffrorna för de tre första månaderna 2012 ligger på ungefär samma höga nivå som 2011. Bara under mars i år var antalet utförsäkrade som hotade att ta sitt liv dubbelt så stort som under helåren 2007 och 2008."

Det är det här jag talar om och inte RUT & ROT avdragen.

Magazinet sa...

"Samhällsklimatet har förändrats i Sverige på senare år. Bra att vi är överens över detta faktum. Däremot har vi divergerande åsikter på hur det förändrats.

Jag går här igenom dina stycken ett efter ett.

Nr 1 Människor kan numera välja till vilken vårdcentral de vänder sig då de blir sjuka. Hurray, jag kan välja vilken läkare ska konstatera att jag lider av X. Det som betyder något är att man får en bra vård. Sedan att jag kan välja en gul eller lila vårdinrättning spelar föga roll. Många vårdcentraler och läkare har vittnat om hur patienter som egentligen bara är i behov av att träffa en sköterska slussas numera till läkaren, får då får vårdcentralen mera betalt. Vilken härlig reform.

Nr 2 Det är ett antagande. Håller med om att det är troligt. Men därmed inte sagt att det skulle varit fallet. "Professionell expert" Tautologi ! Och expert,?? På att dammsuga?? Okej om vi talar partikelfysik el dyl men professionell expert på att dammsuga / Städa, "Och det skulle aldrig falla mina bekanta in att kalla denna hårt arbetande företagare för "piga"

Men Moderaternas media strateg kan kalla Pekgul för klappturk, och för att inte tala om ditt "dra ner kjolen" Kontrasternas rike lyser starkt när Piga är oaceptabelt, medan dessa ord är både uttalat och skrivet.

Nr 3 "Mina bekanta har dessutom råd med både ROT och RUT". Detta är goda nyheter, men samtidigt så går Akademiska på knäna och i insändare efter insändare basunerar de anställda ut sin förtvivlan. Men vi har ju sänkt skatterna så då gör det ingenting. Det är ju det som räknas...

Nr 4 "En annan i min vänkrets har ett funktionshinder. han skulle i det gamla samhällsklimatet ha varit förtidspensionerad" delvis sant, men samtidigt har antalet desperata självmordshot mot FK ökat med 1000% Tusen procent och då gratulerar jag till den lyckade reformen. Rehabilitering är ofta människans sista hopp, men där forceras det fram och människor far illa.

Nr 5 "Motivet för hånet i sig är ideologiskt". Är det? Finns det inte en konkret substans i viss kritik. Är allt som inte är Moderat politik ett hån? Finner detta påstående egendomlig och nästintill av en teologisk karaktär. Man kan inte kritisera Gud, bara håna honom.

Nr 6 "De vill nämligen ha ett annat samhällsklimat" Svar ja. Europa brinner, Madrid; Aten, Lissabon, London, Rom, Vad ser vi? Kravaller och frustration. Vanliga människor som tröttnat på privatiseringar, åtstramningar, utförsäljningar, utlokaliseringar etc. Allt detta för att man avreglerade finansmarknaden någon gång på 90-talet. Detta förutspåddes av den briljanta boken Globaliseringsfällan och allt det de förutspådde för 15 år sedan händer dag.

Kan rekommendera Christian Kellerman och hans bok "Decent Capitalism" där han propagerar för en medelväg, har tagit del av hans föreläsningar med fascination. Mer makt åt staten och där under strikta former har kapitalismen sitt spelrum.

Nr 7 Sant och det är människors behov av förändring och att söka efter ett bättre alternativ. Frågan är om det blir 3:e gången gillt. Personligen har jag lite svårt att ta er på allvar. Stefan Hanna, som skriver så ofta i UNT om klimatsmart politik och samtidigt åker till Thailand på semester med flyg?? Var det inte klimatsmarta alternativ som var i fokus?? Man säljer vårdcentraler till Carema för underpris. Är det inte viktigt att väga och vända på varenda skattekrona. Och senast igår var det en återigen en insändare i UNT där man ifrågasatte nyttan av att konkurrensutsätta träffpunkterna.

Detta blir min sista kommentar på ett tag, då jag har annat att göra. kanske blir det någon insändare i UNT.

Mvh
Jonny

Erik Weiman sa...

Jag har ingen aning om hur hot om självmord rapporteras till försäkringskassan, men jag noterar att antalet självmord har minskat under de senaste sex åren. Det skriver jag verkligen inte för att skönmåla vare sig samhällsklimat eller allianspolitk, men väl för att belysa hur viktigt det är att handskas varsamt med statistik, i synnerhet i ett så allvarligt ämne som detta.
Att människor väljer att ta sig liv är ett stort samhällsproblem, som vi måste arbeta mer intensivt med än vi hittills gjort. Det som bekymrar mig är att mer än tusen personer varje år inte kan räddas från att fatta detta yttersta beslut. För oss i Uppsala kan det vara något att fundera särskilt över när vi snart inviger ett nytt hus för den psykiatriska vården.

Magazinet sa...

Så Erik detta blir min avslutning på vår dialog och kan konstatera att du tar dig tid och läser det jag skrivit och det finner jag mycket hedervärt. Du publicerar även de kritiska kommentarer jag ställt till din blog. Hatten av för dig för att du har modet och ärligheten att göra det.

Statistik är ju lite som ,tror det var Twain som sa - Lögn, förbannad lögn och statistik..S

Det är jättebra att denna statistik sjunkit de senaste 6 åren och där nöjer jag mig genom att bara hålla med dig.

Får tacka för vår mini dialog och lycka till i framtiden med det du företar dig med.

Mvh
Jonny
Politikerintresserad Uppsalabo