09 augusti 2015

Alla älskar inte Alice

På kort tid har Göteborgs-Postens ledarsida gått från att vara en lätt provinsiell och sådär lagom spännande till att diskuteras, citeras, älskas och avskys. Allt började med en ny chef, Alice Teodorescu. Innan hon ens publicerat en enda stavelse fick hon svidande kritik för vad människor väntade sig att hon skulle uträtta. Synpunkterna på hur Göteborgs-Postens ledarsida borde redigeras kom inte minst från vänster.

Det som sedan hänt är att Göteborgs-Postens ledarsida under Teodorescus ledning blivit en av landets viktigaste pressröster, alla kategorier. Teodorescu och hennes medarbetare skriver saker som är viktiga för svensk politisk debatt, och som borde läsas med respekt av alla. Eller, ska man kanske skriva, hade lästs med respekt av alla om det svenska politiska debattklimatet hade sett så ut. För det gör det inte.

När man studerar reaktioner från vänster på Alice Teodorescu och hennes gärning som samhällsdebattör, så blir två saker uppenbara.

Det ena är att det Teodorescu säger och skriver liksom inte passar vänsterns förutfattade mening och därför måste hånas, förminskas och misstänkliggöras snarare än bemötas med sakargument. Eftersom Teodorescu gjort något som inte passar vänstern (en klassresa) så måste hennes argumentation förintas med annat än motargument. Det sker också, exempelvis Viola Bao i Svenska Dagbladet och ETC. Eller Aftonbladets Anders Lindberg, som liknar GP:s ideologi under Teodorescu vid en bakfylla. Som "vänster" får man förstås inte klassificera Sveriges Radio - men både inslaget och de lama ursäkterna från ledningen som du hittar här gör att man kan fundera över vad Public Service håller på med.

Det andra följer av det första; vänstern gillar helt enkelt inte Teodorescus åsikter. Drför måste de ifrågasättas och etiketteras med attribut som passar vänstern. För vänstern gillar inte andra svar än de egna på samhällsproblem som man säger sig vara intresserade av att lösa. Klassklyftor, främlingsfientlighet eller andra orättvisor kan i vänsterns ögon inte lösas på något annat sätt än genom socialism. Att en ledarskribent kan visa andra lösningar måste därför avfärdas.

Det görs inte med sakargument utan med slängiga påståenden om "dåligt underbyggda" texter som "hetsar".

Slutsatsen kan bara bli en. Alla som säger sig "gilla olika" gör inte det. För när det gäller åsikter kan man helt enkelt inte tänka sig att det kan finnas andra lösningar än de egna vänsterlösningarna. Vänstern gillar bara olika när det passar egna syften.

Inga kommentarer: