29 maj 2015

Politisk hederlighet

Tänk dig en notorisk inbrottstjuv. Under en natt av hårt arbete bryter han sig in i tio villor. Han tillgriper det han hittar, och går sedan hem igen. På vägen tillbaka till den egna bostaden passerar han en rad villor som han inte alls bryr sig om. Av hundra bostäder som han passerar förbi bryter han sig bara in i en tiondel.


Tjuven åker fast, på bar gärning. Till sitt försvar säger då tjuven att han inte alls är någon grov brottsling - för han bryter ju sig inte in i alla bostäder. Bara i några.


Det är ett försvar som knappast skulle hålla i rätten.


Jag anklagar nu inte socialdemokraterna för att vara kriminella - men deras sätt att resonera kring brutna vallöften är onekligen intressant. Att ett uppställt löfte inte kan hållas - det kan alltid hända. I så fall får man vackert erkänna det, och försöka göra bättre ifrån sig till nästa gång. Men en bra och grundläggande princip när man sysslar med politik, det är att hålla det man lovar - och inte lova mer än man kan hålla.


I valrörelsen var det ingen hejd på alla löften från de rödgröna partierna. Allt skulle bli bättre, och bara någon sorts skatter som sades inte vara skadliga skulle höjas. ROT och RUT skulle vara kvar, och bensinskatten skulle absolut inte röras. det var ju så dyrt att tanka.


Fast nu har vi ju förstått. Det skulle man ju inte alls. Löftena var liksom bra att ha före valet, när man rejält oförberedd skulle försöka övertyga väljarna om att man visste vad man ville.
Även i kommuner och landsting ströddes löften ganska ogenerat. Vi var nog många som undrade hur man skulle klara att uppfylla dessa löften. Vi ser nu också effekterna. I landstinget utlovades kraftrigt sänkta taxor i kollektivtrafiken, och i Uppsala kommun var det inte länge sedan ansvarigt kommunalråd lovade en inomhushall för bandy.


Men inte nog med det. Nu försöker socialdemokraterna ta sig ur den massiva kritiken mot alla brutna löften med att försöka påstå att det inte alls är så illa. Det gör man genom att presentera en lista över all löften som man säger sig ha uppfyllt. Ursäkten för att man brutit rader av vallöften skulle alltså vara att man faktiskt gjort några av de saker som man lovade att göra.
Ursäkta, men det känns lite tunt.


Det går också lite sådär. Ett av löftena är att "åtgärda tågkaoset", och just det löftet var det många som så sent som igår hoppades att de faktiskt hade uppfyllt. För igår var det ju någon nedriven kontaktledning igen. Och om socialdemokraterna nu inte drar sig för att påstå att man "åtgärdat tågkaoset" - så får man nog äta upp ännu ett brutet vallöfte i trakten av Sparreholm.


Det värsta med alla dessa brutna vallöften är att det påverkar synen på politiker och politik. Detta ständiga brytande av löften gör att människor förlorar tron på det som sägs av dem som skall vara politiska ledare. Därför är det angeläget att påtala löftesbrott - och viktigt att göra klart för människor att det är ohederligt att vara så lättfärdig med vallöften som våra rödgröna vänner visat sig vara.

Inga kommentarer: