31 juli 2007

Margot hälsar på

I går kom Margot på besök hos Ernst i Sommartorpet. Tillsammans lagade de en smaskig dessert på belgisk choklad som Margot hade med sig.

Margot är givetvis vår socialdemokratiska EU-kommissionär, som i likhet med många andra socialdemokrater gärna omhuldas i medierna, och då inte minst i vår fina Public Service. Jag har inte lagt någon möda på att skaffa statistiskt underlag, men nog förefaller det vara misstänkt mycket vanligare med socialdemokrater än med Allianspolitiker i lek-, soff- och mysprogram på TV.

Ett skäl är att socialdemokrater gärna ger sig, och ges, en sorts icke-politisk fernissa av att vara lite folkligare och lite mer företrädande "den allmänna uppfattningen". Socialdemokratiska politiker får på det sättet en lite aning mer legitimerande stämpel - även om de nyss gått igenom en brakförlust i allmänna val. De kan man ju skylla på Persson, som minsann lierat sig med en högerbetonad lobbyfirma...

Ett annat skäl är den noggrant omhuldade bilden av socialdemokratin som nån sorts lite finare och lite mer statsbärande parti än de borgerliga. Detta belystet rent av i en nekrolog över Ingmar Bergman, där det förnumstigt påtalades att han minsann föddes "strax innan den första socialdemokratiska regeringen, ledd av Hjalmar Branting, tillträdde". Ungefär som att Bergman skulle vara samtida med nån sorts lika fin och uppburen politisk epok.

Bilden av socialdemokratiska politiker, och därmed i hög grad av socialdemokraterna som parti, byggs i hög grad upp på detta sätt. Oavsett orsak är det inte bra för balansen mellan olika åsikter i det demokratiska samtalet, och därmed inte bra för demokratin. Särskilt allvarligt är detta naturligtvis för public service.

(ps. ja ja, jag vet att både Mona Sahilm och Filippa Reinfeldt är sommarpratare i P1 och att både Lena Hartwig och Cecilia Wikström får spela musik i Radio Uppland. Men det gör ingen skillnad.ds)

(ps2. du som läser detta känenr säkert till att, tvärtemot vad många tror, socialdemokraterna endast fyra gånger sedan 1910 fått mer än hälften av väljarnas röster. ds)

Inga kommentarer: