20 augusti 2008

Tummen upp för vårdval

I kvällens Rapport finns ett reportage om den vårdvalsreform som regeringen nu planerar. Av reportaget framgår att flera landsting, även Alliansstyrda sådana, är tveksamma till reformen. Landstinget i Uppsala län hör dock inte till dessa. Skälet är mycket enkelt. En nationell vårdvalsreform behövs av samma skäl som friskolereformen i början av 90-talet. Kanske är behovet till och med ännu större i vården, därför att så mycket av verksamheten bedrivs av landstingen själva.

Det är nämligen inte kommunernas och landstingens egen uppgift att själva bedriva hälso- och sjukvård eller andra välfärdstjänster, utan att se till så att sådana tjänster finns till hands för medborgare och patienter. Överhuvudtaget är det beklagligt att allt för mycket av det offentliga ägnar sig åt att producera verksamhet i egen regi i stället för att ägna sig åt det som är viktigast, nämligen att medborgarna verkligen får tillgång till de tjänster de behöver.

Ett väl så viktigt motiv för reformen är att skapa fler arbetsgivare inom vårdsektorn. Det finns mycket att göra för att förbättra arbetsmarknaden i vården, och större mångfald är då helt avgörande. Där kan vårdvalsreformen spela en viktig roll.

Inga kommentarer: