28 september 2008

Många av oss vet i sanningens namn hur det är. även unga moderater och dito liberaler har gått bort sig ibland, i ivern att för den goda sakens skull väka uppmärksamhet och/eller visa lite handlingskraft och engagemang. Men när vi läser om SSU Stockholms pressmeddelande med anledning av matförgiftningen i restaurangen i Näringslivets Hus - ja, då är det ändå lite annorlunda. Det säger också en hel det om SSU:s och hela socialdemokratins självbild.

För det första görs det sannerligen ingen så kallad pudel (det vill säga ett rejält och hederligt avståndstagande kompletterat med helomvändning). Tvärtom, av ursäkterna får man närmast intrycket att det är SSU det är synd om, inte medarbetarna i Näringslivets Hus. Vi som läser det kortfattade pressmeddelanden borde minsan förstå att ansatsen är ironisk och att SSU inte alls vill någon illa, tvärtom.

Tja, man skriver att "kapitalismen skall avskaffas utan biologisk krigsföring" och att "sjuka practical jokes som detta måste uppmuntras med lite blomster". Det är svårt att misstolka, oavsett ursäkter i efterhand. En fråga som inställer sig är ju hur nästa "sjuka practical joke" ser ut. Hör stenkastning mot skyltfönster, politiskt gatuvåld eller rent av husockupationer dit?

Mona Sahlin har tagit avstånd, och det är bra. Frågan är om det räcker. Vi behöver få klara besked om hur kraftfullt avståndstagandet är från politiskt våld. Det är nämligen, som i detta fall,något som tenderar att ursäktas när det kommer från vänster och förkastas endast om ursprunget går att söka i motsatt riktning. Så kan vi inte ha det.

SSU:s agerande väcker obehag, även efter de ursäkter som vid närmare granskning således inte handlar om själva handlingen, utan om hur media och andra efteråt reagerat. I SSU:s ögon har SSU nämligen inte gjort det minsta fel.

Inga kommentarer: