21 december 2008

Stenar och bomber, en politisk handling!?


Det är som man kunde gissa. Det som just nu händer i Rosengård låter sig inte förklaras enbart med sociala spänningar, arbetslöshet och problem med integrationspolitiken. I stället, visar det sig, ligger så kallade autonoma grupper bakom kravallerna. Därmed förorsakar desa vänsterorienterade politiska ligister flera saker.

Det första är givetvis att de med våld och skadegörelse, som mest drabbar helt oskyldiga, försöker sätta politisk kraft bakom sina handlingar. Det är i sig inte särskilt förvånande med tanke på vilka åsikter de står för.

Det andra är att det som händer i Rosengård just nu inte precis underlättar arbetet med en förbättrad integration av dem som av olika skäl flyttt till vårt land för att leva här. Dessa autonoma grupper agerar alltså på ett sätt som hotar att försätta människorna i Rosengård i en fortsatt svår livssituation.

Det tredje är att detta, i sin tur, givetvis triggar andra extrema grupper, till exempel Sverigedemokrater och andra med tveksam hållning i integrationsfrågor. Detta är emellertid inte så konstigt om man ser politiska förhållanden inom extrema grupper för vad de är. De olika extremistgrupperingarna har nämligen mer gemensamt med varandra än med de politiska partierna inom det demokratiska spektrat.

Allt detta skymmer tyvärr de mer komplicerade sociala faktorer som ligger bakom det trista faktum att vi överhuvudtaget har områden som Rosengård i vårt svenska välfärdssamhälle. Det finns med andra ord en del kvar att göra för att skapa ett hållbart välfärdssamhälle där alla ryms.

I det arbetet har stenkastning och användande av slangbomber självklart ingen plats. Det har inte heller något som helst gullande med och förståelse för de grupper som nu exploaterar de sociala spänningarna i Rosengård. De extrema krafterna måste bort från Rosengård om det ska bli lugn. Att hata sina medmänniskor leder aldrig till ett bättre samhälle.
(Bilden är nerladdad från AFAs hemsida, utan några som helst samvetsbetänkligheter)

Inga kommentarer: