19 januari 2009

S från insidan

Så bryter då nästa skandal ut, och Det Fina Partiet får sig ännu en törn. Vi andra kan snabbt räkna ut vad som därefter händer. Skandalen är givetvis inte Partiets fel, utan olyckor och elände skylls på allt och alla andra.

Men turerna kring avvisningen av två egyptier är helt naturliga för den som följer socialdemokratin och dess agerande i olika sammanhang. Lika lite som en socialdemokratisk riksdagsledamot kan väntas be om ursäkt när han kallar en minister för barnunge, lika lite kan socialdemokrater erkänna att de ljugit i konstitutionsutskottet eller agerat cyniskt i själva avvisningsärendet.

Socialdemokraternas självbild är nämligen att partiet är ofelbart, och att ogynnsamma händelser runt partiet är "borgarnas", "högeralliansens" eller "marknadskrafternas" fel. Jojo; en kommentator på en socialdemokratisk blogg kallar rent av Anna Lindhs medarbetare och nära väninna för "högerinfiltratör".

Ett parti med den självbilden bör hållas i opposition åtminstone tills de insett att de är... ett parti som alla andra. Det tycks fortfarande vara en bit dit.

Inga kommentarer: