17 februari 2009

Ljus framtid för lasarettet i Enköping

Tillbaka efter en ganska intensiv presskonferens i Enköping, med ganska positiva reaktioner på ett förslag om lasarettets framtid som jag tror kommer att betyda mycket. För Enköping, för invånarna i hela länet och inte minst för dem med störst behov av vård, omvårdnad och omsorg. Nu satsar vi på ett tydligare medicinskt uppdrag med särskild tonvikt på de äldre, multisjuka och kroniker. Lasaretet i Enköping får också ett både intressant och viktgit uppdrag när det gälelr planerad kirurgi. Extra glädjande är givetvis att den politiska uppslutningen kring ett förslag vi i Alliansen jobbat fram blivit så god. Det är annat än för tre år sedan!

Nytt centrum för kortvårdskirurgi. Nytt centrum för planerad ortopedi. Utökad satsning på vård av äldre multisjuka och strokepatienter. Så skissar vi framtiden för Lasarettet i Enköping.

Allt fler patienter från Håbo och Enköpings kommuner vårdas på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Landstinget vill nu i stället erbjuda fler patienter vård i Enköping. En utgångspunkt är att patienter ska få bästa möjliga omhändertagande på rätt vårdnivå. En annan är att länets resurser måste användas optimalt.

Landstinget ser en stor potential hos lasarettet vad det gäller lokaler, utrustning och personal och vill bland annat utveckla kortvårdskirurgin och den planerade ortopedin. I framtiden finns även möjlighet att sälja tjänster till omkringliggande landsting eftersom efterfrågan på bland annat ortopedioperationer är stor.

Utredningen föreslår även en förändring av lasarettets akutuppdrag. De två stora grupper som söker akutvård i Enköping i dag, äldre multisjuka och strokepatienter, ska i framtiden läggas in direkt på vårdavdelningen. De slipper då väntetiden på akutmottagningen som enligt utredningen ska vara stängd nattetid.

Inga kommentarer: