18 februari 2009

Mera om Enköping

Efter att ha fått ett par frågor och kommentarer känner jag skäl att komplettera lite om framtiden för lasarettet i Enköping. Bilden i media kan ju tolkas som att lasarettet närapå är på väg att läggas ner. Så är det verkligen inte, snarare tvärtom.

För det första är de flesta patienter som kommer in akut nattetid äldre, ofta multisjuka med stora samlade vårdbehov. Det akuta mottagandet av dessa patienter förbättras genom möjligheten att lägga in dem direkt på särskilt avdelade vårdplatser. En klar förbättring, alltså.

För det andra görs en stor satsning på lasarettet, både beträffande kirurgi och medicin. Fler planerade operationer och ett tydligt uppdrag med inriktning mot närvård, det vill säga ett förbättrat lokalt omhändertagande av exempelvis äldre, multisjuka, kroniker och andra med särskilda vårdbehov.

Det innebär att lasarettets roll stärks, både som lokal aktör i södra delen av länet och i ett större sammanhang. Den bilden har inte riktigt frammanats, och det leder givetvis till att debatten blir lite skev. Än tråkigare är att den bild som ges av lasarettets framtid kan leda till en felaktig uppfattning om utvecklingsmöjligheter och liknande. de är nämligen mycket goda, vilket kanske inte är den bild som ges i olika sammanhang.

Inga kommentarer: