Noterar med intresse att Läkarförbundet gett utlåtande över de olika vårdvalsreformer som initierats på olika håll i landet. I Uppsala står vi nu i begrepp att sjösätta "Patientval Uppsala län", och vi kan med glädje konstatera att Läkarförbundets syn på vårdvalet stämmer väl överens med den modell vi valt. Hög andel fast ersättning, baserad på ålder och med ett brett uppdrag är grundtankarna som ger bra förutsättningar för varje vårdcentral. För egen del är jag övertygad om att de vårdcentraler vi driver i egen regi dessutom kommer att klara sig mycket bra i den konkurrens som nu blir verklighet.
Är det då rätt väg att gå, när vården i allt högre grad ersätts efter utförd prestation, samtidigt som mångfalden utvecklas? Mitt svar är obetingat ja. Snarare har vi dröjt alldeles för länge med att reformera vården, vilket ofrånkomligen har gjort att svensk vård har mer att ge. En intressant jämförelse kan göras med Frankrike, som liksom Sverige har en offentligt finansierad sjukvård, men i mycket hög grad utför vården genom olika fristående entreprenörer. Så är också kostnaden inte högre än i vårt land, samtidigt som kvalitén är väl så god som vår och tillgängligheten mycket bättre.
Förutsättningarna för en vård i absolut världsklass är goda i vårt land, inte minst som följd av komptetent och engagerade medarbetare. Det som behövs är en organisation och en finansiering som kan matcha kunnandet och engagemanget. Med andra ord behövs politiska beslut som reformerar vården - och då är vi tillbaka till vårdvalet som en av flera viktiga reformer för att utveckla vården. Närvården (se blogginlägg om lasarettet i Enköping) är en annan och en översyn av ersättningsmodeller är en tredje. Vi jobbar på för att reformera vården!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar