15 mars 2009

En hycklande arbetarrörelse

Lyssnar till en mycket forcerad Vanja Lundby-Wedin som i TV4 försöker urskuldra varför LO i sitt praktiska agerande bidragit till bonusfesten i näringslivet. Det lyckas inte så bra, vilket helt enkelt beror på att LO faktiskt var med på beslutet. Vilket helt enkelt beror på att LO, en av näringslivets största aktörer, var med på beslutet.

Det är nämligen precis så här socialdemokratin, där LO är en viktig del, fungerar. Det viktiga är makten, inte främst vad man gör med den. Därför försöker Lundby-Wedin nu hävda att detta inte förekommit om LO varit ensamma ägare till AMF pension (pyttsan!), och av samma anledning ägnar sig socialdemokrater åt att "längta efter valet" i stället för att tala om vad de vill.

Låt oss konstatera vad som är kärnfrågan. LO, det vill säga fackföreningsrörelsen, är inga bra ägare av företag. Man klarar inte att hålla isär de skilda roller som ägande/arbetsgivarskap och facklig intressebevakning innebär. Ändå vill man vara alla goda gåvors givare - och då går det så här.

Det hela är mycket enkelt och blir för varje dag allt enklare. Facket är bäst på att företräda sina medlemmar, och socialdemokraterna är bäst i opposition.

1 kommentar:

Anonym sa...

Nu är det upp till bevis för hur trovärdiga sossarna är. Östros och Sahlin har varit mycket aggresiva mot regeringen. Nu sitter (s) själva med fingrarna i syltburken. Krävs inte Wanja Lundby-Wedins avgång har (s) noll i trovärdighet.