01 mars 2009

Förtroende innebär ansvar

Har ägnat de senaste timmarna åt att följa Vasaloppet (grattis Daniel Thynell), medias rapportering om förtroendet för Reinfeldt och Sahlin och olika socialdemokratiska bloggares kommentarer till detta - och till annat som sysselsätter våra vänner på andra sidan blockgränsen. Det är tänkvärd läsning.

Låt mig först och främst säga att jag, som alla i Alliansen som jag talat med, är ödmjuka inför det som pågår. Vi fick ett stort förtroende i valet 2006, och det som nu pågår är förvaltningen av det förtroendet. Det rör Alliansens alla fyra partier, och det gäller på alla nivåer. Förtroendet är högt för Fredrik Reinfeldt personligen, men det är uppenbart också ett uttryck för Alliansens samlade politik. Därmed är det också ett förtroende för Mauds agerande i SAAB-frågan, och för allt annat i regeringens samlade agerande. Regeringen agerar nämligen i verklig mening både samlat och samlande. Det är viktigt i en tid av kris och bidrar både till en känsla av lugn i en allvarlig situation och till insikt om allvaret i krisen.

Mot detta står en socialdemokrati som i detta allvarliga läge mest av allt verkar vara sugen på makt. Inte på samling (knappt ens inom det egna försöket till allians), inte på att lösa krisens allvarliga följder och inte ens på att klara av sin egen inre kris. I stället handlar det mesta om att vinna 2010 års val och om agerande. Jag kan till exempel försäkra en s-bloggare att det inte står en enda champagneflaska på kylning, vare sig på partiexpeditioner eller på tidningarnas ledarredaktioner. Firar gör vi i Alliansen möjligen när vi ser att den svenska ekonomin är på rätt väg och landet som helhet får det bättre. För oss i Alliansens är väljarnas förtroende det viktiga, och den politiska makten är ett medel för att förvalta detta förtroende. Inte ett mål i sig, vilket det uppenbart är för alla socialdemokrater som säger sig "längta efter 2010".

Det som nu är uppenbart, och väldigt glädjande, är att väljarna premierar handlingskraft och styrförmåga, inte politisk retorik och kortsiktigt taktiserande. Att var femte väljare inte väljer sida är också tänkvärt - för den sida som trott sig vara säker på valsegern redan nu!

Många tuffa beslut återstår i kommuner, landsting och riksdag/regering fram till valet 2010. Väljarna säger nu, framför allt i förtroendesiffrorna för Sahlin/Reinfeldt: bra, fortsätt, led oss ur denna djupa kris så att vi står starka när vi äntligen ser ljuset på andra sidan tunneln -när det nu blir.

För egendel, och för Alliansen i landstinget, kan jag bara lova att vi fortsätter på den inslagna linjen. Vi jobbar vidare med det förtroende vi har fått att förvalta och ser fram emot att kvittera det förtroendet i kommande val.

Inga kommentarer: