01 maj 2009

Första maj utan tydliga besked

Har ägnat en del av dagen åt att surfa runt bland referat från demonstrationer, egna kommentarer från socialdemokrater och annat som ger en bild av hur denna arbetarrörelsens högtidsdag har avlöpt. Det samlade intrycket måcet bli att det är oerhört svårt att få besked från en rörelse som dessutom inte verkar vara den mest stridslystna man skådat.

Men det är värre än så. Låg kampmoral går givetvis att leva med, när det gäller en politisk motståndare. Däremot vore det bra om man åtminstone på första maj kunde få någon sorts klarhet i vad denna rörelse egentligen vill. Det går nämligen inte.

Att den borgerliga regeringen ska bort, om (S) får som de vill, är knappast någon större sensation. Motsatsen hade möjligen varit mer uppseendeväckande. Att bonusar till högre chefer är fel kom kanske inte heller som någon överraskning, lika lite som att världen i största allmänhet, den borgerliga regeringen i synnerhet och givetvis också det internationella finanskapitalet är orättvisa och dumma. Men nu är det så att vi politiska motståndare och framför allt väljarna vill VETA vad socialdemokraterna tänker göra om de mot all rimlig förmodan skulle komma till makten efter nästa års val.

I själva verket är detta ett oerhört demokratiskt problem. Vad majoriteten, det vill säga regerignen, vill följer ju ganska tydligt av dess agerande. Det har lett till att vi står väl rustade mot krisen genom goda statsfinanser samtidigt som flertalet av oss fått ökad köpkraft genom skattesänkningar. I kommuner och landsting pareras krisen genom tålmodigt arbete med att värna kärnan i välfärden kompletterat med stöd från staten under de kommande tre åren. Allt detta är exempel på agerande från en regering som oppositionen kallar "passiv". Och det är, väl att märka, just exempel.

Mot detta står en opposition som inte ens orkar lägga fram gemensamma förslag (med ett och annat undantag) och som därmed inte heller har ngåot regeringsalternativ. Alltså väljer man enklast tänkbara strategi: sänk impopulära skatter, lova mer pengar till allt och alla och skyll allt elände på den sittande regeringen.

Sanna mina ord, detblir en smutsig valrörelse nästa år. Socialdemokraterna och deras stödpartier vill ha makten tillbaka, men saknar helt idéer för hur den ska brukas. Det brukar borga för helt andra argument och debatter än de sakliga. Vi kan redan nu gissa vilka frågor, eller snarare icke-frågor, som kommer att hamna i fokus.

Inga kommentarer: