12 maj 2009

Funderingar i majsolen

Nästan två veckor utan ett enda inlägg är givetvis inte bra. Men det har varit två intensiva veckor med mycket arbete och lite tid för reflektion vid sidan av. Idag har jag äntligen en dag som ger utrymme för både funderande och arbete utöver verksamheten i landstinget. Låt mig därför fundera lite utanför de vanliga ramarna.

Att vi närmar oss EP-valet borde inte undgå någon, kan man tycka. Det är dock en nyttig läxa förr oss som är djupt engagerade, att ganska många människor inte tycker att valet till EU-parlamentet splar någon större roll. I stället för att utgå från hur de kan övertygas om detta vals betydelse kanske det är mer konstruktivt att fundera över vad det är som faktiskt spelar roll för människor. Måhända är det särskilt lätt att tänka så just som landstingspolitiker, eftersom väldigt många anser att sjukvård och kollektivtrafik spelar stor roll - och inte särskilt många anser att "landstingspolitik" är det viktigaste i världen.

Vad kan vi dra för slutsats av detta? Jag tror att det handlar om att lyssna. När man träffar människor, framför allt utanför rent politiska sammanhang, så finns det ett engagemang och en oro inför framtiden som är både lockande och skrämmande. Vi som är verksamma i politiken behöver generellt sett bli bättre på att fånga upp engagemanget men också på att förstå oron inför ekonomin, klimatet och välfärden.

Inga kommentarer: